Kiállítás

Győr a haza szolgálatában

Fotó: Vig Norbert
Ficsór Dávid
2022.04.28. 14:56

Csütörtökön nyitotta meg kapuit a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum legújabb tárlata, melynek a Borsos Miklós Időszaki Kiállítótér ad otthont.

Az intézmény igazgatója, Székely Zoltán elmondta, a „Győr a haza szolgálatában” című kiállítás azt veszi górcső alá, hogy mit tett hozzá a város ipara a magyar hadiipar történetéhez, azt mutatja meg, hogy az egykoron itt működő vállalatok miként munkálkodtak az első, második világháború alatt, és az azt megelőző időszakban. Az egyik főszervező, a Győri Ipartörténeti Alapítvány, melyet 2005-ben alapított a megyei iparkamara azzal a céllal, hogy Győr ipari emlékeit megőrizzék.

„A tavalyi konferencia után úgy döntöttünk, idén tavasszal egy kis kiállítással meg is mutatjuk, hogyan járult hozzá a város a honvédelemhez” – mondta Miklósy Lajos, az alapítvány elnöke. Tavaly novemberben ugyanis egy konferenciát tartottak a témában a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. Ezen Szeles Szabolcs is részt vett. Győr alpolgármestere akkor nem gondolta, hogy szomorú aktualitása lesz ma ennek a tárlatnak, hiszen a szomszédunkban háború dúl. „Nagyon érdekes dolgokat látni itt a kiállítótérben. Fontos, hogy lássuk, ismerjük a történelmünket, mert csak akkor tudunk a jelenünkkel és a jövőnkkel foglalkozni” – emelte ki a városvezető.

A kiállítás megnyitón részt vett Dr. Kovács Vilmos, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának parancsnoka és Könczöl Ferenc, a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka is. A tárlat április 28-tól, június 26-ig keddtől, vasárnapig 10-18 óra között látogatható a Borsos Miklós Időszaki Kiállítótérben. 

Galéria: Vig Norbert

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #hadiipar | #hadtörténet | #híradó | #kiállítás |