Idős alkotók képeit állították ki

Fotó-sokk a Cuha utcában

Fotó: J. Kovács Andrea
J. Kovács Andrea
2022.05.17. 17:37

Egy régi mondás szerint a fényképen mindig két ember van. A fényképész és a néző. Ez jutott eszembe a Fotó-sokk öntevékeny művészeti csoport kiállításmegnyitóján, a Cuha utcai idősek otthonában, Willingstorffer András fényképész-tervező, a csoport szakmai vezetőjének szavait hallgatva.

Magyar Balázsné, Steingart Jánosné, Toldi Miklós és Czágásh János képein visszatükröződik, hogyan látják ők négyen Győrt, akik pedig már nem tudnak kimenni az otthon falai közül, inspirációt, emlékképeket, impressziókat kapnak. Nagy öröm számomra, hogy nemcsak a fiatal korosztály tagjait avathatom be a fotózás rejtelmeibe. A csoport tagjai hiányzás nélkül részt vesznek az összejöveteleken, s velük az elmúlt évek alatt már baráti kapcsolatba kerültem. A foglalkozásokon átvesszük a fényképezés elméleti és gyakorlati tudnivalóit, majd az alkotó munka következik” – fogalmazott a szakkörvezető.

A családias tárlatot Kányai Róbert, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézet főigazgatója ajánlotta a résztvevők figyelmébe. A Fotó-sokk csoport 2014-ben eredetileg egy pályázat jóvoltából jött létre, azért, hogy az intézmény lakói a belváros értékeit, hagyományait felfedezzék, megőrizzék. Később az idősklubok tagjai is csatlakoztak hozzá.

A szakkör azóta több céllal működik: egyrészt közelebb hozza a várost a járásképtelenekhez, nekik tableteken mutatják meg a képeket. Másrészt megadja a művészetben való kiteljesedés örömét az alkotóknak. S nem utolsósorban szépen díszíti az otthonok falait.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Fotózás | #Győr+ TV | #híradó | #idősek | #kiállítás | #művészet |