Fontos szerepet kaptak a SZE hallgatói az EU Tanácsa második félévi magyar elnökségében

Győr+ Fotó: Adorján András
2024.06.27. 13:59

Újabb lehetőség a tehetségek számára: a győri Széchenyi István Egyetem három hallgatója is fontos szerepet kap a 2024. második félévi magyar EU-elnökség lebonyolításában mint delegációs kapcsolattartó. A kiválasztás többkörös folyamat eredménye volt. A fiatalok munkájuk során a külföldi delegációkkal dolgozhatnak együtt.

Dr. Bólya Boglárka, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának EU-elnökségi felkészüléséért felelős miniszteri biztosa tavaly novemberben „A 2024-es magyar EU-elnökség: felkészülés, stratégia, háttér” című előadásában egy különleges lehetőséget jelzett  a Széchenyi István Egyetem hallgatóinak. A meghirdetett delegációs kapcsolattartó (liaison officer) pozícióra az intézmény három, nemzetközi tanulmányok alapszakos hallgatója – Rosta Ágnes, Bangha Benjámin és Rácz Sándor – is felvételt nyert.

Magyarország először 2010. január 1. és 2011. június 30. között, a spanyol–belga–magyar trió tagjaként töltötte be az EU-elnöki szerepet, 2024. július 1-jétől pedig másodszor látja el a feladatot ugyanebben a trió felállásban. A „liaison officer” pozíció különösen fontos: a kiválasztott hallgatók jelentik az első kapcsolódási pontot a külföldi küldöttségek számára, a jó benyomás kulcsfontosságú a sikeres együttműködés megteremtésében. A tisztség betöltői Bólya Boglárka szavaival élve afféle „mini nagykövetként” tevékenykednek majd: feladatuk a delegációk koordinálása, kísérése, informálása és segítése.

A hallgatók kiválasztása többkörös folyamat eredménye volt. Az első forduló decemberben kezdődött a Nemzetközi Közszolgálati Egyetemen, ahol az európai uniós ismereteket magyar és angol nyelven mérték fel. A második fordulóban a jelentkezők személyesen találkoztak dr. Bólya Boglárkával az Európai Uniós Ügyek Minisztériumában, valamint az operatív ügyekért felelős helyettes államtitkárság munkatársaival, ahol mélyebb EU-ismeretekre vonatkozó kérdések mellett rátermettségüket is felmérték. Végezetül utolsó körös elbeszélgetésre került sor dr. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral. A kiválasztás során az angol nyelvtudás mellett más európai nyelvek ismerete, valamint a rátermettség, a megbízhatóság és a kommunikációs készségek is szerepet játszottak. Ezt követően a hallgatók kétnapos intenzív felkészítése vette kezdetét, ami elméleti és gyakorlati képzésből állt, középpontban a jelenlegi soros elnökség céljaival, korábbi tapasztalatokkal, praktikus információkkal, protokolláris és diplomáciai ismeretek bővítésével.

A pozícióra azért jelentkeztem, mert hatalmas lehetőségnek gondoltam, hogy részt vehetek Magyarország EU-elnökségi munkájában. Ennek révén minden bizonnyal sok új ismerettel és tapasztalattal gazdagodom majd, ami szakmai és személyes fejlődésemet is segíti – mondta el Rosta Ágnes. – A Széchenyi István Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán megszerzett tudás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy sikerrel pályáztam.”

Gratulálok mindhárom hallgatónknak, hogy tudásukkal, felkészültségükkel elérték ezt az eredményt, és vállalták a képzéssel járó áldozatot is. Köszönöm dr. Bólya Boglárka miniszteri biztosnak, hogy személyesen jött el egyetemünkre előadást tartani, és felajánlotta a pályázás lehetőségét az intézményünkben tanulóknak. Ugyancsak köszönet illeti dr. Szőke Júliát, a Nemzetközi Tanulmányok és Kommunikáció Tanszék vezetőjét és Ablonczyné prof. dr. Mihályka Lívia szakfelelőst, hiszen a hallgatók sikere a szak magas színvonalát mutatja” – fogalmazott dr. Lukács Eszter, az egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.

Szöveg: Széchenyi István Egyetem