Folyamatosan szépül a Szitásdomb Fűvészkert

Pécskai István Fotó: Marcali Gábor
2023.03.13. 20:05

A Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesület hosszú évek óta azért dolgozik, hogy karbantartsa és megszépítse Győrben a zöld környezetet. A Szitásdomb Fűvészkert fejlesztése az elmúlt időszakban komoly hangsúlyt kapott: a faültetések mellett információs táblákat helyeztek ki, és egy tanösvényt is kialakítottak. Emellett pihenőpadokkal és egy biciklipályával is gazdagodott a kert.

Dr. Ferenczi Zoltán, az egyesület elnökének neve garanciát jelent a szakértelemre: tudományos munkásságát 2 doktori disszertáció, 16 jegyzet, 8 könyv és könyvrészlet, illetve 51 tudományos közlemény jelzi. A szakember szerint általában környezettudatosak az emberek, de sajnos ellenpéldát is tud rá mondani.

„A Szent Vid-tanösvény egy szakaszán nemrég nagy mennyiségű drótszemetet fedeztünk fel. Valószínűleg kerítést cseréltek valahol, ezért dobták ki a régit. Felháborító a cselekedet, mert mi igyekszünk tisztán tartani azokat az utakat, ahol az emberek sétálni tudnak, figyelhetik a természet alakulását, például a kikeletet és a madarak hangját” – magyarázta dr. Ferenczi Zoltán.

Hozzátette, a környezetvédelmi napokon rendszeresen tartanak foglalkozásokat.

„Ezek közé tartozik a téli károk elhárítása, a természet szépítése és a fiatalok bevezetése a környezetvédelembe. A foglalkozások a Szitásdomb Fűvészkertben történnek, amely komoly fejlesztésen esett át. Győrben kialakult egy olyan mozgalom, amely a város kerületeiben figyel arra, hogy elhárítsa és megelőzze a károkat. Kiemelem a Győr-Szol munkáját. Ha észreveszünk valamit, azonnal kapunk tőle segítséget az elképzelésünk megvalósítására. Komoly szél esetén például figyelmeztető táblák kerülnek ki, s a fákat is úgy kezelik az illetékesek, hogy ne történjen baleset” – fogalmazott dr. Ferenczi Zoltán.

Az egyesület fontosnak tartja, hogy a városvezetés, dr. Dézsi Csaba András polgármesterrel az élen biztos bástyaként mögötte áll, és a Szálasy László által irányított környezetvédelmi bizottsággal hatékonyan tud együttműködni.

Morvay László a Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesület tagja, aki a peremkerületek fejlesztéséért felelős polgármesteri megbízotti teendőket is ellátja. A szakember elmondta, kiemelt feladatuk a Szitásdomb Fűvészkert biztonságossá tétele.

„Extrém szél esetén a fák kiszáradnak, s az ágak letörhetnek, ami rendkívül balesetveszélyes. A Győr-Szol szakemberei várhatóan a hónap végéig végeznek a munkálatokkal, a veszélyes faágakat le fogják vágni. Ezáltal teljesen biztonságossá fog válni a fűvészkert látogatása, amit mindenkinek ajánlok. Az emberek nagyon szép, zöld környezetbe mehetnek ki. A teljes területét folyamatosan karbantartják a szakemberek – mondta Morvay László, aki szerint rendkívül fontos a gyermekek nevelése a környezettudatosságra. – Ők a legfogékonyabbak a környezetvédelemre. Felvettük a kapcsolatot a Tulipános Általános Iskola Kisbácsai Tagiskolájával. A madarak és a fák napja alkalmából immáron a harmadik éve szervezünk környezetvédelmi vetélkedőket a gyerekeknek.

TV-s szerkesztők: Ficsór Dávid, Pécskai István

Kapcsolódó témák: #Győr | #híradó | #környezetvédelem |