MCC Győr

Földgáz- és rezsiválság Európában – újabb MCC-előadást tartottak

Fotó: Pécskai István
Pécskai István
2021.11.24. 20:09

Ahol a politikát köbméterben mérik - Földgáz- és rezsiválság Európában címmel tartott előadást és kerekasztal-beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Győri Képzési Központ.

Modern gazdaságunk és mindennapi jólétünk alapjai azok a fosszilis energiahordozók, amelyek lelőhelyei egyenlőtlenül helyezkednek el Földünkön, és ezáltal geopolitikai előnyt biztosítanak az országok számára, amelyek birtokolják e lelőhelyek többségét. A kőolaj mellett a földgáz az az energiahordozó, amely Európa lakosságának és gazdaságának nélkülözhetetlen alapanyaga. Vannak országok, amelyek ezt a kiszolgáltatottságot geopolitikai és hatalmi céljaik elérésére használják fel, nyomást gyakorolva a térség energiaszegény államaira. Ez valóban egy hibrid hadviselési eszköz? Sötétbe és hidegbe borulhat Európa? Milyen geopolitikai átrendeződést eredményezhet az energiaháború?

Ezeket a témákat elemezték az eseményre meghívott szakértők. Dr. Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhely vezetője, dr. Toldi Ottó, az MCC Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője, illetve Vigóczki Máté György, az MCC Geopolitikai Műhely Oroszország-kutatója beszélgetett a rendezvényen, amelyen moderátorként Basa Márton, az MCC Klímapolitikai Intézet gyakornoka segédkezett.

Dr. Toldi Ottó elmondta, Magyarország jó helyzetben van, a megfelelő előzetes intézkedéseknek köszönhetően nem érinti a kontinenset fenyegető energiaválság.

,,Fontos, hogy az Európában tapasztalható válsággal kapcsolatban elmondjuk, hazánkban nagyon komoly energiatermelési koncepciót dolgoztak ki előzetesen. Ennek köszönhetjük, hogy nem vagyunk annyira kitettek az energiaválságnak, mint sok más ország a kontinensen – jelentette ki a szakember. – Sok ország úgy gondolta, elég a piacra hagyatkoznia, s ez majd automatikusan megoldja az esetleges problémákat. Ez nem így van, a piaci törvényeket sokszor keresztül kell hágni.  Magyarország jó helyzetben van, mert szisztematikusan visszavásárolta a stratégiailag fontos földgáztároló-kapacitásokat. Hazánk így simán átvészel egy fűtési szezont úgy, hogy egyetlen köbméter gáz sem érkezik, egyik vezetéken keresztül sem. Említhetjük még a paksi atomerőművet, amelyben két évre elegendő fűtőelem van tárolva.”

Dr. Fekete Dávid, az MCC vezetője mindig arra törekszik, hogy aktuális témát érintsenek a rendezvényeiken.

,,Az elmúlt időszakban nagyon sok nyilvános szakmai rendezvényt tartottunk a győri MCC-ben. Az egyik legfontosabb hivatásunk, hogy mindig valamilyen aktuális témát járjunk körbe hazai és nemzetközi szinten is kiemelt előadókkal. Az elmúlt hetekben volt könyvbemutató, német és angol nyelvű beszélgetés, s legutóbb is nagyon aktuális témát találtunk. A földgáz- és rezsiválság Európában itt kopogtat az ajtón – mondta dr. Fekete Dávid, aki hozzátette, nagyon népszerűek az MCC előadásai. – Sok fiatal hallgató és érdeklődő van ezeken a rendezvényeken. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk az elmúlt időszakban az előadásokkal kapcsolatban. Szerencsére az eseményeink telt házasak.

Televíziós szerkesztő: Pécskai István, Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #előadás | #földgáz | #Győr+ TV | #híradó | #MCC | #rezsiválság |