Koszorúzási ünnepség

Főhajtás a hősök előtt

Fotó: O. Jakócs Péter
Havassy Anna Katalin
2020.10.29. 13:30

Halottak napja alkalmából rendezett megemlékezést és koszorúzási ünnepséget a Győri Önkormányzat a Nádorvárosi Köztemetőben csütörtökön.

Hirdetés

Néma főhajtással gondoltunk az I., a II. világháborús, az 1956-os hősi halottakra, honvédő katonákra, elesett civilek. A kegyeletet leróni érkezők a Deim Pál alkotta „Hősi halottak” emlékműnél gyülekeztek, ahol a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak díszőrsége is tiszteletét tette.

Fotó: O. Jakócs Péter

„Halottak napján a temetők megtelnek a csendes emlékezőkkel” – kezdte ünnepi beszédében Radnóti Ákos alpolgármester. „Mindenki befelé figyel, felidézzük az elhunyt szeretteink emlékét. Nem csak ilyenkor, hanem az év minden napján érezzük, hogy itt vannak velünk. Akiket megőrzünk a szívünkben és akikre emlékezünk azok nem halnak meg egészen, s különösen azok nem, akikért imádkozunk. Az elmúlás végleges, de magában hordozza az újjászületés lehetőségét is. Ezzel a reménnyel imádkozunk ilyenkor szeretteinkért és hőseinkért is. Ősz után pedig jön a tavasz, ahogy bízunk benne, hogy hallottainkra is az örökkévalóság vár. Fontos, hogy saját halottaink mellett emlékezzünk hőseinkre is, akik Magyarországért, értünk áldoztak az életüket”– zárta az alpolgármester.

Az ünnepségen a történelmi egyházak képviselői is jelen voltak, s emlékeztettek minket a feltámadásra és az örökkévalóságba vetett hitünkre.

Fotó: O. Jakócs Péter

Az emlékezés lángjának meggyújtása után Radnóti Ákos az önkormányzat képviseletében felkereste Győr egykori polgármestereinek nyughelyét, az I. és II. világháborús hősök sírhelyeit és az 1956-os parcellát is.

Videó: Molnár G. Tamás

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Győri önkormányzat | #megemlékezés |
likeold
a fb oldalunkat