Fesztiválnyitány a kultúrák körtáncában

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó
2024.06.19. 23:37

Már az első pillanatokban a szó legnemesebb értelmében kultúrsokkot kaphattunk a XIX. Magyar Táncfesztivál nyitónapján. De ez is volt a szervező Győri Balett célja, hogy olyan művészeti értékekkel töltse meg a színházat és a várost, amiről nemcsak Győrben, de országszerte beszélni fog mind a szakma, mind pedig a táncszerető publikum. Elementáris erővel hatott a magyar-török kultúra fúziója, a hétköznapokban lemerült akkumulátorainkat sejtszinten töltöttük 100%-ra.

Egy órával a nyitógála előtt már egymásnak adták a kilincset az érdeklődők, gyorsan megtelt a teátrum előtere, nem beszélve a Csillárszintről, ahol egy különleges kiállítás környezetében, a város nevében dr. Laczkovits-Takács Tímea köszöntötte a megjelenteket.

„Nemcsak számomra, hanem Győr számára is különleges ez az esemény, hiszen ismét kinyílik városunk egy kis ékszerdoboza, kiveszünk egy kis kincset, amit megmutatunk országnak, világnak, egy olyan értéket prezentálunk, melyre mindnyájan méltán lehetünk büszkék, és legyünk is büszkék, akár a mai napon, akár az év minden napján” – fogalmazott beszédében az alpolgármester. A városvezető egyúttal megköszönte a Győri Balett kiemelkedő szervezői munkáját, és a társulat egész évadban nyújtott teljesítményét.

A tárlatról már maga, a fantasztikus fotók alkotója szólt a megnyitó ünnepségen. Papp Tibor biokémikusként gyerekkora óta szereti megörökíteni a pillanatot, mindig is a személyek egyedisége, a portréfotózás vonzotta. 2008-ban került közelebb a táncművészethez, majd rövid kihagyás után nemrégiben fogott hozzá újra a táncosok fotózásához, elsősorban műtermi környezetben.

Body Science című kiállítása jelzi jövőbemutató terveit, azt keresi képeivel, hogy milyen biológiai folyamatokat vagy éppen milyen érzéseket kelt a művészekben az az adrenalin, amit a színpadon vagy éppen az előadás után, a katarzist követően átélnek.

„Szeretnék egy albumot megjelentetni, amiben a tánc, mint a legősibb nyelv kapcsolatát vizsgálom a biokémiával, az építészettel, a filozófiával, az evolúcióval, az ösztönökkel. A biokémiai vonatkozások nagyon erősek, a racionális és a spirituális megközelítése a táncművészetnek az tulajdonképpen egy” – mondta a Győr+ Médiának a fotóművész.

A Győri Balett a kezdetek óta nagy lelkesedéssel készül a fesztiválra, egy esztendő híján két évtizede szolgálják lenyűgöző sorozatukkal a szakmát és a közönséget. „Ez már a 19. ünnepünk és gondolkoztunk azon, hogy mi az a narratíva, ami összeköti ezeket a rendezvényeket, az pedig nem más, mint hogy mindig valamilyen formában megújuljunk. De valójában a magyar táncművészet önmagában újul meg. A produkciók amelyeket az együttesek elhoznak, azokat még nem láthatta a győri közönség, a legjobb társulatok, legjobb alkotásai varázsolnak városunkban. Természetesen minden évben van tematikánk, idén a török évad jegyében hirdettük meg a több napos eseményünket. Talán, ha megfogalmazhatom, hogy mi köti össze a fesztiválokat, az a közönségünk szeretete!” – mesélte büszkén Velekei László. A Győri Balett direktora úgy fogalmazott: fontos visszajelzés számukra az, hogy sorban állnak a hazai társulatok azért, hogy felléphessenek a győri táncfesztiválon.

Hogy miért jelentős Magyarország tánctörténetében, kultúrájában a töretlen népszerűséggel futó eseménysorozat? Arról már Turi Attilát, a Magyar Művészeti Akadémia elnökét kérdeztük. „A szakma csúcsa ez a rendezvény. De ami a legfontosabb számomra az az, hogy Győr és a Győri Balett egy élő közösséget tud fenntartani. Csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni az együttesről, büszkék a kultúrájukra, világhírűek, ami egy nagyon fontos megtartó erő. Stabil hagyományt teremt a társulat, nevüket mindenki ismeri, jelenlegi és korábbi vezetőiket és táncosaikat is” – nyilatkozta portálunknak a szakember.

Megérdemel minden elismerő gondolatot a Győri Balett, és nem csak a fesztivál miatt, hanem azért is, ahogy működnek és bizonyítanak az együttes alapítása óta. Az 1979-ben indult sikersztori minden meghatározó pillanatára a mai napig örömmel tekint vissza Kiss János. „Nagyon boldogok voltunk mikor átléphettük a színház küszöbét. Rögtön az első bemutatót követően megkaptuk a város támogatását és idestova 45 éve elindult egy szép építkezés. 1993-ban aztán mertünk nagyot álmodni, elszerettük a teátrumtól a fesztiválját és azt mondtuk, mi táncosok is megérdemeljük, hogy legyen egy ilyen maghatározó alkalmunk, amikor találkozhatunk. Győr egy nyitott, befogadó város, örömmel jönnek művészetünk képviselői, alkotók és koreográfusok. Nagy büszkeség ez nekünk” – válaszolta kérdésünkre meghatottan a fesztivál igazgatója.

Június 19-én a nyitóesten, a Nagyszínpadon elsőként a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, valamint Guessous Mesi és zenekarának közös előadása, a Bartók Tavasz és a Müpa jóvoltából létrejött darab, a Tiszta Forrás alapozta meg a nívót. Majd a második felvonásban az Ankarai Állami Modern Táncegyüttes hozta el a török kultúra értékeit az Anatóliai mesével.

Közben a Kisfaludy Teremnél is kígyóztak a sorok, hiszen a 30. jubileumát ünneplő Bozsik Yvette Társulat, Az esély című táncjátékára válthattak jegyet a fesztiválozók.

Sűrű a program a következő napok is bővelkednek meglepetésekben, így a Győri Balett is több premierrel készül, melyről itt is írtunk részletesen:

A XIX. Magyar Táncfesztivál és a Győri Balett az összes programra várja a táncszerető közönséget.

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid, P. Csapucha Adrienn