Elsodor a Metro, de Te csak legyél mellettem!

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó
2024.06.19. 16:55

Minden évben maradandó meglepetéseket tartogat táncünnepén a Győri Balett, és bizony idén sincs ez másként. A 19. Magyar Táncfesztiválnak is saját premierekkel vágott neki a társulat, így június 21-én, kiemelkedő tehetségek koreográfiái debütálnak a Sorsok névre keresztelt két részes esten, a színház Kisfaludy Termében. Sebestyén Bálint egy föld alatt élő közösség reményét hozza el a Metro című darabjával, míg Daichi Uematsu alkotása a Next To You/Melletted egy magányos farkas szenvedélyes szemlélődését tárja a nagyközönség elé.

A Győri Balett több évtizedes múltja során bizonyította, hogy egy európai „kisváros” társulata is képes a világszínvonalú produkciókra, a nemzetközi elismerésekre, aminek egy titka van: szakmailag egy ütőképes, szívvel-lélekkel dolgozó művészeti együttes. A csapat tagjai a színpadon olykor nem csak mozdulataikkal nyújtanak káprázatos teljesítményt, hanem gondolatiságukkal is elsöprő művészeti élményt biztosítanak közönségüknek. Így Sebestyén Bálint és Daichi Uematsu is, akik a most debütáló két részes, Sorsok című esten egyedi koreográfiákat álmodtak színpadra.

Bálint évek óta egy fúziós jazz zenekar oszlopos tagja, a Ras Q-ban zenél, és egy ott készült lemezük adta a táncszínházi előadás alapjait. „A koncertjeinken mindig vetítettünk metró aluljáróban készült képeket, ahol a mozgólépcsőn egy piros ruhás hölgy ment felfelé. Ez volt tulajdonképpen a kiindulópont, de egy azonos című, orosz mű is sokat segített a téma feldolgozásában. Az előadás egy földalatti közösségről szól, akik a háború árnyékában hisznek még abban, hogy a föld fölé kerülhetnek. Egy álomvilágban élnek, ahol a sötét az úr és a fény az egyetlen éltető erő, a remény. Úgy érzem sodró lendületű alkotás született” – mesélt a darabról a Harangozó-díjas művész.

„Még ha nem is beszéltek nap mint nap, mindenkinek vannak olyan személyek az életében, akik mellett csak a szimpla, zsigeri létezés is a legfontosabb pillanatok egyike” – ezt már Daichi Uematsu mondta mikor előadásáról kérdeztük. A díjhalmozó magántáncos elárulta, történetének főhőse egy magányos farkas, aki mindenkitől és mindentől elszigetelve éli életét. Egy nap azonban megakad a szeme egy városi lokálon és úgy dönt; bemegy. A lokál fiatalokkal van tele: nők és férfiak táncolnak, egymást ugratják: őrlődnek düh és szenvedély között. „A hétköznapokban hajlamosak vagyunk megfeledkezni a fontos dolgokról és a számunkra nélkülözhetetlen emberekről. Ezt a darabot azért hoztam létre, hogy emlékeztessek mindenkit létezésünk ezen elemi szükségletére, szépségére és törékenységére!” – tette hozzá a Next To You/Melletted koreográfusa.

Az alkotók nagyon hálásak társulatuknak, a táncművészeknek, akik ezúttal is fantasztikus teljesítményt nyújtottak. A pénteki előadásra sajnos az összes jegy elkelt, de a közeljövőben biztosan műsorra tűzi még szenzációs darabjait az együttes.

Galéria: MekliZ Fotó

A XIX. Magyar Táncfesztivál további produkcióira szeretettel várja a kultúrakedvelőket a Győri Balett.