Hirdetés

Felújították a győri bencés gimnázium ebédlőjét

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
győr+
2019.10.25. 13:20

Felavatták a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium felújított ebédlőjét. Az 1640-es években épült épületszárny freskói az 1840-es években keletkeztek, amelyek most eredeti szépségükben láthatók. A rendezvényen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mint egykori diák és Sárai-Szabó Kelemen Bencés perjel mondott köszöntőt.

Hirdetés

Sárai-Szabó Kelemen perjel felidézte, hogy egy határon átnyúló partnerségi program keretében újult meg a refektórium, azaz az ebédlő és restaurálják a patikát is. Győr és a szlovákiai Somorja a közös pályázat mellett számos egyéb közösségi programot is lebonyolított.

Szijjártó Péter felidézte, hogy 1993 és 1997 között három és fél évig a győri bencés gimnázium diákja volt, s azokban az években szilárdult meg a hite, az elvei és az értékrendje, amiért köszönetét és nagyrabecsülését fejezte ki.
„Nem buktam ki, hanem az utolsó fél évet az Egyesült Államokban töltöttem” – jelezte, hogy a négy év miért csak három és fél év volt.

Hirdetés

A refektórium felújításáról elmondta, hogy a rendhez tartozó templom és patika felújítása még zajlik, és újabb tervek is vannak arra, hogy az intézményt hogyan lehet továbbfejleszteni, hogy az ott megkapott stabil értékrenddel és versenyképes tudással rendelkező fiatalok hozzájáruljanak az ország fejlődéséhez.

A bencések különös értékrendet képviselnek Magyarországon, a keresztény hit és erkölcs megőrzése pedig sokkal fontosabb ma, mint bármikor, Európa ugyanis csak akkor lehet erős, ha visszatér a keresztény értékrendhez – zárta gondolatait Szijjártó Péter.

Szerző: Koloszár Tamás
TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

likeold
a fb oldalunkat