Simor János püspök tere:

Felavatták a Székely himnusz-emlékművet

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2022.09.06. 13:39

A Simor János püspök terén kedden először a Szent Rókus és Sebestyén- templom elé felállított Millenniumi emlékkeresztet szentelte újra a helyi plébános, dr. Lukácsi Zoltán, majd a Székely himnusz-emlékmű jelképes leleplezése előtt ünnepi beszédet mondott dr. Dézsi Csaba András polgármester, Pintye Tamás, a Győri Erdélyi Kör vezetője, valamint Szabó Levente, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Hirdetés

A Millenniumi emlékkeresztet eredetileg a szigeti Akác téren állították fel. 2010 után, amikor Szeles Szabolcs képviselői mandátumot szerzett, elkezdődhetett a Simor János püspök terének rehabilitációja: rendeződött a Bartók-iskola előtti terület, Simor püspökről kép került a plébániahivatal falára, a tér kitisztult, lefestették a korlátokat, megújult a játszótér, kutyafuttató létesült, megszépültek, burkolatot kaptak a tér útjai. A képviselő kezdeményezésére kinyílt a park a Szent Rókus-templom előtt, megvilágítást kapott, valamint maga a templom is megújult. „Kezdeményezésemre pedig az Akác téri Millenniumi emlékkereszt átkerült ide, mert úgy gondoltam, hogy itt méltóbb helye lesz, mint az Akác téren, kicsit eldugva a világ elől” – tájékoztatott az előzményekről az alpolgármester.

Tavaly a polgármesteri vizit során dr. Dézsi Csaba András és Szeles Szabolcs úgy gondolták, hogy a gyönyörű téren, nagyobb léptékű fejlesztés is elképzelhető, megőrizve a tér adottságait, a platánfákat és a tér kapcsolatát a templommal. Időközben a szponzori adományokból elkészült Székely himnusz-emlékműnek is méltó helyet kerestek, így esett a választás a Simor János püspök terére. A keresztet pedig a Szigeti Szent Rókus és Sebestyén- templom elé állították. „Hiszek benne, hogy a számomra személyesen is fontos Simor János püspök tere még tovább szépül, és még méltóságteljesebb lesz, betöltve Sziget városrész szakrális közepének szerepét” – fogalmazott Szeles Szabolcs az újraszentelést követően.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester felidézte a székely himnusz születésének és elterjedésnek történetét, beszélt arról, hogy apai ágon ő is erdélyi származású, ezért is tartotta fontosnak, hogy városunkban méltó emlékhely létesüljön. A helyszínre pedig azért esett a választás, mert a gyönyörű platánfák alatt, a tér közepén állva olyan, mintha egy kápolnában lennénk. „Legyünk büszkék múltunkra, történelmünkre! Büszkeséggel tölt el bennünket, erőt, nyugalmat, biztonságot, az összetartozás érzését adja számunkra a székely himnusz. Mi, magyarok akkor maradhatunk meg magyaroknak, ha összefogunk és együtt mozdulunk, együtt gondolkodunk itt, ezen a területen, amit őseink elfoglaltak. Hiszen az egyetlen nép, akinek érdeke és célja, hogy a magyar nemzet fennmaradjon, azok mi, magyarok vagyunk!” – hangsúlyozta a polgármester.

Pintye Tamás, a 33 éves Győri Erdélyi kör vezetője köszönetét fejezte ki, hogy a városvezetés létrehozta Csaba királyfi szobrával ezt a fontos emlékhelyet. „Csodálattal értékeljük Lebó Ferenc kifejező alkotását, Csaba királyfit, aki megtestesíti a székely himnuszt az összes jellemzőkkel együtt. Ma Magyarországon talán ez a legsikeresebb emlékmű.”

A szobor kivitelezési, valamint installálási költségeit a Takarékbank Zrt., valamint a Waberer’s–Szemerey Logisztikai Kft. fedezte. Szabó Levente, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében kiemelte: azért vállalták, hogy szponzorálják az emlékmű létrejöttét, mert a székely himnusz összefonódott a magyarsággal, a bank pedig száz százalékban magyar tulajdonú, a magyar embereknek adja a szolgáltatásait. „Jó érzés, hogy ez az emlékmű nagyon sokaknak örömet okoz” – fogalmazott a cégvezető.

Az ünnepi műsorban – melyet Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója állított össze – Csaba királyfi legendáját dolgozták fel, Bende Ildikó színművész, Hegedűs Béla hegedűs és a Rábca Néptáncegyüttes táncosainak közreműködésével.

Galéria: Marcali Gábor

Korábban írtuk:

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #emlékmű | #galéria | #híradó |