Hirdetés
Szemszög

Fejjel nagyobb mindenkinél

Fotó: Győr+
J. Kovács Andrea jegyzete
2022.06.25. 17:07

Bátor volt, okos, erényes és daliás. „Fejjel nagyobb mindenkinél”, s nem csupán külsőleg. Királynak született. Jegyzet Szent Lászlóról.

Hirdetés

Úgy tartják, hogy vallásos lelkületét anyjától, a vitézséget apjától örökölte.

Küzdelmes uralkodása alatt megszilárdította az ország belső rendjét, biztosította a külső határok védelmét, az elnéptelenedett területekre új telepeseket hozott. Kezdte kiépíteni a közigazgatási szervezetet, amit utódja fejezett be, így jött létre a 72 tagból álló vármegye rendszer.

Hirdetés

Megújította az egyházi életet, szigorú törvényeivel átalakította az igazságszolgáltatást. Elterjesztette a lovagi eszméket, megszilárdította a keresztény normákat, és tekintélyt szerzett hazánknak a környező népek között. Szent László, király volt a legjavából, akinek vitézségéről, imáinak hatásosságáról évszázadokkal később is legendákat mesélnek.

Legyünk hát büszkék, hogy több mint négyszáz éve őrizhetjük az Árpád-házi uralkodó koponyaereklyéjét magába foglaló ötvösremeket, a hermát. Nagy múltja van a Szent László-napi körmeneteknek is. Még az 1763-as nagy földrengés után kezdődtek el, amikor Zichy Ferenc püspök javaslatára körbehordták az ereklyét a városban, mialatt a győriek a szent király közbenjárását kérték a rengés abbamaradásáért. Az imák meghallgatásra találtak, s a fogadalmi körmenet azóta élő hagyománnyá vált, csak a kommunista vallásüldözés évtizedei alatt szünetelt.

Az idei ünnep különlegessége, hogy a szentmise és a körmenet után a Szent László herma visszakerül eredeti helyére, a felújított bazilika Héderváry-kápolnájába.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Szemszög | #Szent László-napok |
likeold
a fb oldalunkat