Februári-márciusi megyei civil programok

Szöveg és fotó: Kárpát Zsolt
2023.02.03. 12:52

A Civilek Napján tartotta a Győr-Moson-Sopron Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ hagyományos év eleji sajtóreggelijét. Az eseményen győri és Győr környéki szervezetek mutatták be a következő időszakban várható rendezvényeiket, terveiket.

Túrázzunk a Lehner Gyula Turista Egyesülettel!

A győrszemerei Lehner Gyula Turista Egyesület vezetősége télen sem hagy bennünket unatkozni, számos túrára várják a friss levegőre, aktív időtöltésre vágyókat. Február 5-11. között Székelyföldön kalandozhatunk velük, felmehetünk a Hargitára, a Naskalat hegységbe, a Gyimesi havasokban túrós puliszkát kóstolhatunk, erdei borvízforrásokat látogathatunk meg. Február 18-án Sopronban lesz Kilátó-túra, ahol a 11 km-es körtúrán felkeresik a Sörházdombi-kilátót, Károly-kilátót, Várhely-kilátót, Gloriette-kilátót. Az idei évben már a harmadik túrázói tanfolyamukat indítják, melynek időpontjai február 25-26. valamint március 11-12. Gyakorlati oktatásaik során az elméletben megtanult tájékozódási módszereket sajátítják el a résztvevők. A tavasz nyitányaként pedig március 4-én egy 10 km-es körtúra során felkeresik a Bakony emblematikus kirándulóhelyét, a Római fürdőt, majd a tési szélmalmokat.

A Tényő Világa Egyesület Bunker Túrára várja az érdeklődőket

A Tényő Világa Egyesület 2014-ben alakult, tevékenységi köre rendkívül szerteágazó. Tagjai a tehetséggondozástól kezdve a közösségépítésen, településfejlesztésen át a határon túli magyarsággal való kapcsolattartásig számos területtel foglalkoznak. A Bunker Túra projekt 2022-ben indult, mikor egy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy az egyesület a területen tanösvényt alakítson ki, a mélylétesítményben pedig túrákat szervezzen. A hatóság és az egyesület közti példaértékű együttműködésnek köszönhetően a közös projekt kiválóan működik és várják azokat, aki szívesen megtekintenék ezt a különleges létesítményt.

A Gyárvárosi Baba- Mama Egyesület izgalmas programokkal várja a babákat, mamákat

A Győr Gyárvárosi Baba-Mama Egyesület heti rendszerességgel tart baba-mama klub foglalkozásokat Győrben, Gönyűn és Nagyszentjánoson. Céljuk, hogy ne hagyják magukra a friss és már tapasztalt anyukákat sem, ezért számos ingyenes programba igyekeznek bevonni őket és elindították az Anyákkal Anyákért Önsegítő csoportot is.

Programok tekintetében február 14-én délelőtt ingyenes Anyatejes táplálást támogató csoportba hívnak minden érintettet. Ugyanezen a napon délután az idei év 2. Ingyenes Győribaba Fóruma lesz látogatható, ahol interaktív előadásra vár minden házaspárt 2 tapasztalt coach a Házasság hete alkalmából. Február 21-én pedig az egyesület szervezésében a Forrás Waldorf Iskolában a Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány ingyenes újraélesztés oktatást tart, ahol baba, gyerek és felnőtt méretű ambubabákon tanulhatjuk/gyakorolhatjuk a helyes újraélesztési technikát.

Önsegítő csoportok indulnak Csornán az Új Esély Központban

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió csornai Új Esély Központja ingyenes életvezetési tanácsadást, valamint önsegítő csoportokat indít szakmai segítségnyújtással a sajátos nevelési igényű gyermekek szüleinek, kamaszoknak és szüleiknek valamint a fogyatékkal élők szüleinek és hozzátartozóinak. Fenti problémák hatalmas érzelmi terhet rónak a családtagokra, melyben nem kapnak megfelelő segítséget. Az életvezetési tanácsadást és az önsegítő csoportokat azért hozták létre, hogy enyhíteni tudják a hozzátartozók terheit. További információ kérhető a csorna@btesz.hu e-mail címen, a 0670/953-6478-as telefonszámon, vagy személyesen Csornán, a Gyöngyvirág u. 1. szám alatt a hét minden napján 7.00 órától 19.30 óráig.

Böllérfesztivál Nyúlon

2023. február 18-án idén első alkalommal rendezik meg a nyúli Böllérfesztivált a Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület közreműködésével. 12 órától a sportpályán várják az érdeklődőket a látvány disznóvágásra. Készülnek kézműves vásárral, gyereksarokkal és hagyományos ételekkel. Toros káposzta, húsleves, sült hús, hurka és kolbász lesz a választék, melyből különböző csomagokat lehet rendelni. A rendezvény ingyenes, a kóstolós csomag pedig bárki számára egész nap elérhető lesz. A családi csomag és a korlátlan fogyasztás előzetes regisztrációt igényel. A rendezvényen kolbásztöltő és pálinkaverseny is zajlik majd, arra is várják a jelentkezőket. Este Böllérbállal zárják az eseményt, zenél DJ Siptikee.

Jótékonykodjuk a Hétköznapok Angyalaival

A Hétköznapok Angyalai Alapítvány alapítói több, mint 20 éve támogatnak rászoruló családokat. Az alapítvány önkéntesei, támogatói mind hétköznapi emberek hatalmas szívvel, akik minden hozzájuk forduló rászoruló embernek igyekeznek segíteni. Idén is tervezik, hogy farsang, majd Húsvét alkalmából minden hozzájuk érkező segítségkérőnek adományt visznek és ehhez kérik a támogatást tartós élelmiszer, tisztító és tisztasági szerek formájában. A felajánlásokat és a kéréseket is a hetkoznapokangyalai@gmail.com email címre várják, átvenni elsősorban Győrszentivánon és Győrben tudják egyeztetés után.

A Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel 2023. február 12-én 14 órai kezdettel jótékonysági délutánt szerveznek a Molnár Vid Művelődési Központban egy helybéli tűzkárosult családnak. Az esemény programjai között a Várakozni tilos, Falcon project, Üstökös Rock Band koncertjei, tombola sorsolás, kincskereső kihívás, cukorkeresés, étel/ital, meglepetés programok szerepelnek. A tombola felajánlásokat a Szent Benedek iskola portáján várják. Támogatói jegyet 5000 Ft értékben lehet vásárolni az Égig Érő Fa – angol-magyar Montessori Családi Bölcsődében (Egressy Béni út 75.) Segítsünk minél többen!

Timaffy László Művelődési Ház és Könyvtár, Győrújbarát

A győrújbaráti kulturális csoport teljes erővel belevetette magát 2023-as év rendezvényeinek, eseményeinek szervezésébe. A közösség építése a cél. Újdonságokkal, friss programokkal készülnek, de természetesen nem hanyagolják el a korábban kedvelt rendezvényeket sem. A napokban indul a Teret Adunk! program, mely helyi vagy helyi kapcsolódású alkotók, művészek bemutatására törekszik. A kapcsolódási pontokat keresik civil egyesületekkel, pl. új színfoltja a művelődési háznak a PAMACS Egyesülettel közös eseményei.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt
Kapcsolódó témák: #civil szervezetek | #Győr+ TV | #híradó | #programok |