Ezer évig hajrá Győri Balett!

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó/Kasza Fruzsina
2024.06.28. 12:27

Bár pénteken megtartotta évadzáró társulati ülését a Győri Balett, még nem pihenhet az együttes, hiszen hétfőn Brüsszelben az EU-soros elnökség kapcsán rendezett ünnepségen még fellép a táncos csapat. Erről is szó esett a találkozón, de a többi között kiderült az is, hogy az elmúlt évadban 121 előadást tartott a balett, és több mint 32 ezer néző látta produkcióikat. Díjakból is akadt szép számmal, az elismerések pedig tovább gyarapodtak az évadzárón, ahol az is kiderült kik lettek az új Örökös Tagok.

Végigtáncolták az elmúlt hónapokat a balettművészek, nemcsak saját otthonukban, határon innen és túl is vitték a város jó hírét. Mozgalmas időszakon vannak túl de még vár rájuk egy premier. „Köszönöm fenntartónknak, a város önkormányzatának, hogy 45 éve segítik a munkánkat, de köszönet illeti támogatóinkat, így az Audi Hungariát, valamint a Kardirexet is, és számos vállalkozást, akik nem csak partnereink, de barátaink is” – fogalmazott Velekei László.

A város nevében dr. Pergel Elza szólt az együtteshez. „Fáj a szívem, vérzik a lelkem, hisz véget ért egy időszak, véget ért egy évad, befejeződött egy szép munka, aminek a minőségi folytatása viszont garantált. Győr egyik legnagyobb büszkesége ez a társulat ’79 óta, akkor született a fiam is, így olyan mintha a társulat is a gyermekem lenne. Nagy tiszteletem és megbecsülésem annak a munkának ami évtizedek óta zajlik itt a társulatnál. Kiss Jánost örömmel látom, Velekei László csapatösszetartó ereje, tehetsége pedig felülmúlhatatlan.

Győr városának mindig is szívügye volt a társulat. Hétköznapi életünk egyre gyorsabb és amikor meg lehet állni pár órára és boldogságot meríteni az előadásokból, azt gondolom annál szebb nincsen. Hajrá Győri Balett, ezer évig!” – mondta beszédében az alpolgármester.

Velekei László viszonozta a városvezető kedves és méltató szavait, majd felidézte az évad történéseit. „121 előadásunk volt 32800 néző látta a produkcióinkat. Izgalmas bemutatóink voltak, így A skarlát betű, az Abigél, a Mítoszok és Istenek, a Tiszta forrás, a Metro és a Next to You, valamint A kockásfülű nyúl. És nincs vége, hétfőn Brüsszelben az EU soros elnökség megnyitóján lépünk fel, a Tiszta forrást mutatjuk be. 16 produkciót tartottunk műsoron. Elképesztő szakmai visszajelzés, hogy ekkora repertoárra van szükség, és ennyi helyre invitálják meg a Győri Balettot” – mesélte büszkén a direktor.

Az igazgató a XIX. Magyar Táncfesztiválról úgy szólt, hogy 5 napon keresztül 7 helyszínen, 22 táncmű, 4800 nézőt szólított meg: „le tudtuk gyűrni a focilázt” – mesélte nevetve Velekei László, majd az évad díjazottjait is felsorolta. Minőségi Táncművészetért Díjban részesült Luigi Iannone, Kardirex-díjas lett Csepi Alexandra és Szentiványi Richard. Jekli Zoltán érdemelte ki a Carmen-díjat, de a táncművész a Deszkavízió nézői szavazatai alapján elhódította a legjobb mellékszereplőnek járó kitüntetést is. Vargha Tamás a Magyar Kultúra Napján vehetett át elismerést, Lencz István Magyar Bronz Érdemkereszttel gazdagodott, Tetiana Baranovska az Évad legjobb női táncművésze címet viselheti, míg Velekei László Imre Zoltán-díjban részesült.

A díjeső az évadzáró társulati ülésen folytatódott, elsőként az Ezüst Babér-díjakra érdemes művészeket köszöntötték. „Az előadóművészetnél, a mesterségbeli tudásra és a művészi teljesítményre van szükség, ezt szeretnénk honorálni az elismerésünkkel. Fantasztikus, hogy ti saját magatok dönthetik el, hogy ki az, aki szívvel-lélekkel dolgozott, nagy hatással bírt a közönségre és kiérdemelheti ezt a kitüntetést” – mondta Bombicz Barbara az ünnepi eseményen.

A két kitüntetett pedig Matuza Adrienn és Tüű Barbara lett.

A jubiláló kollégáknak is szólt a taps, Tetiana Baranovska és Csepi Alexandra 10 éve, Matuza Adrienn 15 éve, Velekei László 25 éve, míg Varga György 40 éve a társulat tagja. A direktor egész éves munkája elismeréseként köszöntötte Stanyó Edinát is, majd elbúcsúzott Antoine Randontól, a tánckari tag ugyanis a jövőben új kihívások elé néz.

A direktor külön megszólította Kiss Jánost, aki alapítója, egykori igazgatója és kezdetek óta erős tartópillére a csapatnak. „A családom után a második legjobb dolog ami történt velem, az az, hogy irányíthatom a társulatot, ami nélküled János nem jöhetett volna létre” – kezdte Velekei László, majd felsorolta mindazt, amit az együttes köszönhet Kiss Jánosnak, szakmailag és emberileg egyaránt. Az igazgató megható gondolataira Kiss János is szívbemarkolóan reagált.

„Lacit megkértem, hogy még véletlenül se búcsúztassatok el, mert azt nem bírom ki. Az elmúlt 45 évnek minden egyes másodpercét imádtam. Büszke vagyok, hogy annak idején mertünk egy nagyot álmodni, hogy eljöjjünk fiatal művészként ebbe a városba, Markó Ivánnal és Gombár Judittal karöltve. Semmi más célunk nem volt, csak meg akartuk váltani a világot. 29,5 évig vezethettem az együttest, köszönöm minden kollégámnak, hogy együtt dolgozhattunk, különleges a mi történetünk, amit köszönök Lacinak is, hiszen emberileg és művészileg is sokat tesz azért, hogy ezt a minőséget tudjuk tartani. Ebben a változó világban is van egy biztos pont, a Győri Balett minősége. Köszönöm nektek és köszönöm a győrieknek azt a sok szeretetet amit eddig kaphattunk!” – emelte ki az alapító.

Végezetül három Örökös Tagot köszöntöttek, az együttes azokat a munkatársakat ünnepelte, akik szakmaiságukkal, emberségükkel a nap 24 órájában megfeszített munkával töretlenül támaszt nyújtanak a társulatnak. Így Örökös Tag lett Pöntör Bernadett, Keszeiné Tóth Bernadett, és tiszteletbeli Örökös Tagnak nyilvánították, dr. Vasas Norbert.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid