Hirdetés
Összefoglaló

Ez volt az év – 2. rész

Illusztráció: O. Jakócs Péter
Győr+
2021.01.10. 19:23

2020 egy igazán rendhagyó év volt, sajnos elsősorban a koronavírus-járvány miatt. Az elmúlt esztendőben azonban a járványhelyzet ellenére is sok minden történt, ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót a teljesség igénye nélkül!

Hirdetés
Augusztus

A Széchenyi István Egyetem fenntartói jogait az államtól augusztus 1-jén a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány vette át.A kuratórium tagjai: dr. Knáb Erzsébet kuratóriumi elnök, az Audi Hungaria Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, prof. dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, prof. dr. Bokor József, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az egyetem Járműipari Kutatóközpontjának elnöke és Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB, a győri Szent Mór Bencés Perjelség perjele.

Átadták a Győri Egyházmegye káptalandombi épületegyüttesében kialakított, huszonhárom apartmanból és egy kápolnából álló zarándokházat, a Domus Peregrinit. Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke az Esterházy-palotában adta át Németh László pápai prelátus atyának a megye díszpolgára Kék Szalag kitüntető címet.

Németh László atya átveszi a megye díszpolgára elismerést

Győrben augusztus 20-án egyedülálló zenei fesztivált rendeztek, 13 helyszínen összesen 26 együttes lépett fel a BaRock Zenebona keretében. A helyszíneken egy országosan ismert zenekar és egy helyi együttes lépett fel. A Zöld utcai Bölcsőde komplex felújítása 426 millió forint volt, a 317 milliós TOP-os pályázat mellett az önkormányzat 110 millió forintot biztosított a város költségvetéséből a munkálatokhoz. A ménfőcsanaki bölcsőde is tovább szépült, a külső felújítását követően a nyár folyamán 38 milliós önkormányzati forrásból a belső terek is megújultak.

Szeptember

Az új tanévet ismét a hagyományos oktatási rendben kezdhették meg a diákok. Ünnepi tanévnyitót tartott a 25. évfordulóját ünneplő Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar. Az intézménynek helyet adó Áldozat utcai épület mögötti sétány a haza bölcse nevét kapta. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökének újabb öt évre Dr. Veres András püspököt választották meg. Külső-belső megújuláson esett át a Káptalandombon található, a Győri Egyházmegye tulajdonában és fenntartásában működő Brenner János Hittudományi Főiskola épülete. 150 évvel ezelőtt, szeptember 15-én avatták fel a győri zsinagógát. Ennek emlékére a zsinagógát körbeölelő kerítésen elhelyezett, az épület történetét feldolgozó molinókból nyílt szabadtéri tárlat.

Megújult a Brenner János Hittudományi Főiskola

Több mint 200 négyzetméteres, újonnan épült éjjeli menedékhellyel bővült Likócson a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat. A 136 millió forintos, önkormányzat által finanszírozott beruházásból négy ötfős szobát, étkezőhelyiséget és vizesblokkokat alakítottak ki. Elkészült a Szabolcska utca felújításának újabb üteme is a Mester utca és a Sport utca közti szakaszon. Huszonkét új Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz érkezett Győrbe. Emlékezetes, hogy az év elején 17 darab, féléves Mercedes kapcsolódott be a győri közlekedésbe, így a flotta átlagéletkora hét évvel csökkent.

22 db új busz Győrben

A szeptemberi városi közgyűlés jóváhagyta, hogy Győr és Dunaszerdahely hivatalosan is testvérek lehessenek. A testvérvárosi megállapodást a két város polgármestere októberben írta volna alá, amit azonban a járványhelyzet miatt későbbre halasztottak. A közgyűlésen emlékeztek meg az önkormányzatiság 30. évfordulójáról is. Átadták a megújult Eötvös parkot, dr. Dézsi Csaba András a tervpályázat helyezettjeinek a park átadásán gratulált.

Október

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztújításán újabb négy évre Pintér-Péntek Imrét választották elnöknek. Az Audi Hungaria és az E.ON Hungária Csoport közös projektjének keretében az Audi két logisztikai központjának összesen 160.000 négyzetméteres tetőfelületén alakították ki Európa legnagyobb, tetőre épített napelemparkját. Az Innovatív-cégcsoport pedig elektromos kamiont állított szolgálatba, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében mutattak be.

A napelempark átadója

Győrben TOP-os forrásból több mint 625 millió forintot költenek a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítására. A program részeként új kerékpárút épült a Tatai út mentén, majd elkészültek a Régi Szentiváni úton és a Kodály Zoltán utcában is a modern útszakaszok. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban elmondta, az elmúlt időszakban mintegy 100 kilométer kerékpárutat építettek vagy újítottak fel városunkban, az intenzív infrastruktúra-fejlesztés jelentős uniós és hazai forrásból zajlik. Kara Ákos országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy az egyre bővülő győri kerékpárút-hálózathoz a települések közti útvonalak – a már átadott Győr–Abda, Győr–Gönyű – mellett a szintén most épülő Győr–Pannonhalma kerékpárút is jól csatlakozik. Homlokzati hőszigeteléssel, nyílászárók cseréjével és napelemes rendszerrel történt meg a Gyirmóti Művelődési Ház energetikai korszerűsítése mintegy 87 millió forintból, amelyből 60 milliót az Európai Unió, közel 27-et az önkormányzat biztosított.

A Gyirmóti Művelődési Ház

Az ősz során befejeződött a „Zöld város kialakítása Győrben” című projekt, amelynek keretében teljesen megújult a Herman Ottó utcai vásárcsarnok, megépült mellette egy 294 férőhelyes parkolóház, sor került a környező zöldterületek – köztük a Malom liget, a Halacska park és az Ady-domb – fejlesztésére. A Patent Cégcsoport 2020-ban ünnepelte 30. születésnapját, s ebből az alkalomból 30 fát ültetett el a Nádor téren.

Visszatér a piac a Dunakapu térre! A polgármester bejelentése szerint 2021. március elsejétől kerülhet vissza régi-új helyére a győri piac. Ősszel megalakult a győri városrendészet, amely a közrend, közbiztonság és a köztisztaság fokozása miatt hívott életre az önkormányzat.

Munkában a Városrendészet

960 millió forintos felújításon esik át a Győri Fekete István Általános Iskola. Az adyvárosi intézmény energetikai korszerűsítése zajlik majd, mely során tető- és homlokzati szigetelést, új nyílászárókat kap, valamint modernizálják a fűtésrendszerét. Már épül az új nyomvonalon négysávosra bővülő főút Győr és Pápa között. A több mint 90 milliárd forint állami forrásból készülő fejlesztés révén gyorsabban és biztonságosabban lehet majd eljutni az egyik városból a másikba.

November

Városi tulajdonba került Győr egyik ikonikus épülete, az ország legrégebbi csónakháza, a Spartacus, amelyet így az önkormányzat menthet meg az enyészettől. Elkészült a Jókai utca felújítása a Zechmeister utca–Szent István út közötti szakaszon. Az utca kétirányúvá vált a Bajcsy-Zsilinszky út–Zechmeister utca között. A közműszolgáltatók költségein túl az útburkolat-felújítás kivitelezési költsége bruttó 228 millió forint, amely mintegy 160 millió forintos TOP-os pályázati forrásból és mintegy 70 millió forintos önkormányzati önrészből tevődik össze.

Városi tulajdonba került a Spartacus csónakház

Elindult a győri Covid-19 Híradó dr. Dézsi Csaba András Facebook-oldalán és a Győr+ Televízióban. Az adásokban a második hullám miatti intézkedésekről számolt be a polgármester és válaszolt a feltett kérdésekre is. Az önkormányzati cégek, intézmények híreit az alpolgármesterek ismertették, de a műsor rendszeres vendége voltdr. Tamás László János főigazgató is, aki a győri kórház aktuális híreiről adott számot.

Elindult a Covid-19 Híradó

Újabb járványügyi szigorítások léptek életbe országosan, mint az éjszakai kijárási tilalom és a digitális oktatás ismételt bevezetése 9. osztálytól felfelé. Győrben kötelezővé vált a közterületi maszkhasználat, ha rajtunk kívül más is tartózkodik a közelben. Változtak a belvárosi parkolási szabályok is, amellyel az ott lakók parkolását igyekezett könnyebbé tenni a város.

A faültetési program a Babaligetben kezdődött, több mint 1250 facsemetét és 400 cserjét ültettek el a város területén az idei szezonban. A program a Marcal teniszcentrum melletti üres területen kialakított Babaligetben indult, ahol a Győrben született gyermekek után eddig 112 fát ültettek el. November közepén érkezett a hír, hogy indulhat a győri strandfejlesztés. 21, 3 milliárd forintból születik újjá a győri strand, amelyhez az állam biztosítja a forrást. A Modern Városok Program keretében korszerű, látványos vízi élményparkká alakítják a létesítményt.

Faültetés a Babaligetben

Mostantól Verebes József nevét viseli a Szent Imre út 133. és 135. számú ingatlanok között a Szent Imre útra merőlegesen található utca. Verebes József a ’80-as évek győri aranycsapatának, a zsinórban kétszer bajnokságot nyerő Rába ETO-nak volt az edzője.

Advent első hétvégéjén felkapcsolták az ünnepi díszvilágítást a városban. A Széchenyi téren felállították a város karácsonyfáját, a betlehemet és az óriás adventi koszorút, ahogy a Kovács Margit-iskola installációs faházát is. Mindenki karácsonyfáját városszerte közel ötven helyszínen díszítettek, a Széchenyi téren elindult a fényjáték is, ám karácsonyi vásárra és kulturális programokra idén nem kerülhetett sor. A Vaskakas Bábszínház az online előadások mellett a négy adventi héten négy hangjátékkal jelentkezett a Győr Plusz Rádióban, ahogy a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjei is hallhatóak voltak az online tér mellett rádiónkban is. A Győri Nemzeti Színház elindította online előadás-sorozatát, a Győri Balett az ünnepek alatt kínálta online a Kippkopp karácsonya című előadást. A Generációk Háza közösségi oldalán hívta adventi készülődésre a győrieket.

December

Megújult a Hajnalcsillag utca. A mintegy 210 méter hosszú lakóutcában teljesen új útpályaszerkezetet építettek, megoldották a csapadékvíz-elvezetést és új járda is készült. A beruházás értéke 110 millió forint. Elkészült a Sió utca felújítása is, ahol 360 méter hosszan új útburkolat és járda épült, de a parkoló autóknak is nagyobb felületet alakítottak ki, sőt a közvilágítást is modernizálták és a vízelvezetés is megoldódott.

Elkészült a Sió utca felújítása

Az év végén számos jótékonysági akciót szerveztek a városban. A Lurkó Alapítvány és a Győr+Média például közös gyűjtést hirdetett a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház gyermekosztálya részére. A gyűjtés célja kétmillió forint elérése volt,éjszakai légzéskimaradás mértékét mutató, asztma diagnosztizálásához szükséges és 24 órás vérnyomásmérő eszköz beszerzése érdekében. A győriek összefogásának köszönhetően az eredeti célt közel egymillió forinttal túlszárnyalva, 2.927.521 forintot gyűjtöttünk össze!

A Kardirex felajánlásából egyszeri koronavírus-tesztelés alkalmával a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat ellátottjait ellenőrizték. A polgármester egy rászoruló kilenctagú győri családnak adta át azt a kilencszemélyes gépjárművet, amely lehetővé teszi számukra az egész család közös közlekedését. Öt étterem – a La Maréda, a Szalai, a Pálffy, a Révész és az Ördögkonyha – öt nehéz sorsú, egyedül élő vagy családos győrinek segített az ünnepi menü elkészítésével.

A kormány döntésének értelmében 2021-ben az iparűzési adó mértékét felére csökkentik a kis- és középvállalatok számára. A lakosságot érintő győri könnyítés, hogy ezentúl a lakások és garázsok után azon magánszemélyeknek sem kell adót fizetniük, akik lakhatási vagy autótárolási célra adják tovább bérbe. Decemberben a kormány január 11-ig meghosszabbította az érvényben lévő korlátozásokat.

Átadtál az M85-ös gyorsforgalmi út Csorna és Sopron közötti szakaszát

45 perc alatt juthatunk el Győrtől Sopronig, miután átadták a forgalomnak az M85-ös gyorsforgalmi út Csorna és Sopron közötti szakaszát. A beruházás 153 milliárd forintból valósult meg 51 kilométeren. Az Audi Hungaria kapta a „2020 Legvonzóbb Munkahelye Díj összesített 1. helyezése” címet és a cég vehette át iparági kategóriában a legvonzóbb autóipari gyártó első helyét is.

Kórházigazgatókat nevezett ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A győri kórház új igazgatója dr. Jávor László, aki dr. Tamás László Jánost váltja az intézmény élén. Elindult az előzetes regisztráció lehetősége a koronavírus elleni oltásra a vakcinainfo.gov.hu honlapon. December 30-án megérkezett a vakcinaszállítmány a győri kórházba, ahol megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása.

Felgyúlt a Győr 750 felirat fénye

A városháza homlokzatán felgyúlt a Győr 750 felirat fénye, hiszen az új esztendőbe lépve egy különleges év kezdődik Győr számára, amikor várossá válásunk 750. évfordulóját ünnepeljük. Egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!

Hirdetés