Hirdetés
Összefoglaló

Ez volt 2020 – 1. rész

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2020.12.31. 16:58

2020 egy igazán rendhagyó év volt, sajnos elsősorban a koronavírus-járvány miatt. Az elmúlt esztendőben azonban a járványhelyzet ellenére is sok minden történt, ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót a teljesség igénye nélkül!

Hirdetés
Január–február

Az év választási kampánnyal kezdődött városunkban. Az időközi polgármester-választást január 26-án tartották, amelynek eredményeként dr. Dézsi Csaba András, a Fidesz–KDNP jelöltje a szavazatok 56,14 százalékával Győr polgármestere lett.

Dr. Dézsi Csaba András a január 31-i közgyűlésen tette le polgármesteri esküjét. Alpolgármesterei dr. Pergel Elza, Szeles Szabolcs és Radnóti Ákos lettek. Első intézkedései közt szerepelt a Környezetvédelmi Bizottság létrehozása, a Püspökerdő védetté nyilvánításának elindítása, a marcalvárosi kiserdő védelme, valamint testvérvárosunk, az akkor még járvány sújtotta Wuhan támogatása.

Az év első hónapjában 17 alacsony padlómagasságú, klímával és a legkorszerűbb technológiával felszerelt Mercedes busszal bővült a győri járműpark. Befejeződött a Cuha utcai Bölcsőde felújítása, az épület tetőzet- és homlokzati hőszigetelése révén nem csak gazdaságosabbá, otthonosabbá is vált a bölcsőde. A fejlesztés mintegy 155 millió forintos TOP-os forrásból valósult meg. Ménfőcsanakon is megújult a bölcsőde, az épület energetikai korszerűsítése 123 milliós pályázati támogatásból készült el.

Új Mercedes buszokra cserélték az elavult győri gépparkot

A Győri Nemzeti Színház igazgatója, Forgács Péter Kováts Gergely Csanád koreográfussal és a finn társulattal közösen vitte színpadra a Kabaré című musicalt a Kuopiói Városi Színházban. A darab, amely szeptember közepén debütált, hatalmas sikert aratott, több díjat is bezsebelt.

2019-ben csúcsot döntött az esküvők száma, összesen 1008 házasságkötés történt Győrben tavaly, amire csak a 90-es évek előtt volt példa. A házasulási kedvet serkentette a kormány családtámogatási akcióterve, sokan a 30 napos várakozási idő alól is felmentést kértek, hogy időben igényelni tudják az állami támogatást. Mintegy 340 millió forintból felújították a győri Petz-kórház szülészetét. Hat szülőszoba és tizenkét kórterem teljesen megújult; az utóbbiakhoz saját fürdőszoba is tartozik. A bútorok újak, mint ahogy a szülőszobákban elhelyezett központi monitorrendszer is.

A KSH év elején közölt adatai szerint Győr továbbra is a turisztikai TOP 10-ben található. Városunk megőrizte egy évvel korábbi pozícióját, és 2019-ben is a nyolcadik leglátogatottabb vidéki város lett.

Március

A tavasz közeledtével a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete is ünnepelt, méghozzá fennállásuk 50 éves jubileumát. Sajnos a tavasz a koronavírus-járvány első hullámát is meghozta, és országos korlátozások léptek életbe. Elmaradtak a március 15-i ünnepségek és a tavaszi programok, ahogy az intézmények többsége is bezárt. A március 15-i ünnepi díszközgyűlést online lehetett követni, amelyen díszpolgári címet kapott Benkovich Ferenc plébános, Görbicz Anita kézilabdázó, Berkes Gyula plébános. Pro Urbe Győr díjat vehetett át Kozma Endre, a „Régi Győr” Facebook- és internetes oldal szerkesztője, Rákász Gergely orgonaművész, dr. Sayour Amer kardiológus főorvos és Zsegora Csaba nyugalmazott igazgató. A város sajtódíját Krizsán Csaba, a Magyar Távirati Iroda fotóriportere és Szentgáthi Csaba, az Oxygen Media szerkesztő-riportere kapta.

Az iskolák digitális oktatásra álltak át, az óvodákban, bölcsődékben gyermekfelügyelet működött, az idősotthonokban kijárási tilalmat rendeltek el. A fokozatos bezárkózás új utakat nyitott az élet több területén. A kultúra az internetre költözött, számos online előadás, foglalkozás, tanfolyam, edzés vált követhetővé a neten, ahogy egyre több szentmise, istentisztelet is.

A COVID-járvány miatt digitális oktatásra álltak át az iskolák

Egyre elterjedtebbé vált az otthoni munkavégzés, a Győr Plusz termékei is home office-ban készültek. A köztudatba újra bekerült a kovászolás fogalma, és egyre többen kezdtek otthon kenyeret sütni. Mások maszkokat varrtak, besegítettek a szomszédoknak a bevásárlásban, művészek adtak utcai koncerteket, egyre nagyobb összefogás alakult ki a járvány negatív hatásai ellen. A győri kulturális intézmények kreatív módon juttatták el művészetüket, szolgáltatásaikat az otthon lévő közönségüknek. A Győri Filharmonikus Zenekar országosan is egyedülálló karantén-kezdeményezése a #maradjotthon #azenehazhozmegy elnevezésű kampánya volt. A polgármester bejelentette a Győri Segélyalap létrehozását, amelyet számos magánszemély és vállalkozás támogatott. Többek között védőfelszerelésekkel, digitális eszközökkel, tartós élelmiszerrel is segítették a rászorulókat.

Örömre is volt azért okunk, az Országgyűlés nemzeti emlékhellyé nyilvánította a győri Káptalandombot. Időközben újabb üteme fejeződött be a 2013-ban indult győr-újvárosi szociális városrehabilitációnak. A záruló II. ütem során a Kossuth u. 31., illetve a Bercsényi liget 35. és 41. szám alatti társasházak újultak meg. Az elnyert támogatás összege ötszázmillió forint.

Április

A koronavírus-járvány okozta gazdasági körülményekre tekintettel több intézkedést hozott dr. Dézsi Csaba András, amelyek között bérletidíj-kedvezmények és más teherkönnyítések szerepeltek. Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI) munkatársai gondoskodtak azon 70. életévüket betöltött személyek ellátásáról, akik vállalták, hogy a koronavírus-járványra tekintettel lakó-, illetve tartózkodási helyüket nem hagyják el.

A biológiai szúnyoggyérítés is elkezdődött

Áprilisban elindult a biológiai szúnyoggyérítés Győrben. A téma azért került különösen is fókuszba, mert az idei évtől tilos a légi kémiai szúnyogirtás. „Eljött az ideje, hogy Győrt megtisztítsuk!” – mondta a Föld napján a polgármester, aki nem sokkal később programot hirdetett a tiszta Győrért, amelynek célja, hogy másfél év múlva Győr legyen Magyarország legtisztább városa. Az első intézkedések között szerepelt a földbe süllyesztett szelektív tárolók üzembe helyezése.

A tavasz folyamán második üteméhez ért a bazilika felújítása. Restaurálják gyakorlatilag a teljes templombelsőt: megújulnak a mennyezeti freskók, valamint a fő- és mellékoltárok is.

Május

Az idei érettségi rendhagyó módon, szigorú előírások mentén zajlott, a diákok írásban, maszkban adhattak számot tudásukról.

Májusban mutatták be a Fakoppot, amely a győri fák egészségét vizsgálja. Az új favizsgáló berendezéssel megállapítható a fa egészségi állapota, illetve az is, hogy balesetveszélyes-e. A magyar fejlesztésű Fakopp hanghullámok segítségével elemzi a törzset, ágakat.

Fakopp műszerrel ellenőrzik a parok fáinak állapotát

Megújult a kerékpárút a Tihanyi Árpád úton. Akorábbi évek felújításai után az idén a Földes Gábor út és Szigethy Attila úti szervizút, valamint az Ifjúság körút és az adyvárosi tó közötti szakaszok készültek el. Kínai testvérvárosunk viszonozta az év eleji gesztust, amikor Győr küldött adományt a számukra. Wuhan maszkokkal segített Győrnek. Idehaza is sokan próbálnak segíteni a járványhelyzetben, az Audi Hungaria százmillió forint értékű támogatást adományozott hat győri és regionális intézménynek a koronavírus elleni küzdelemre. Májusban elkezdődött a fokozatos nyitás, egyre több intézmény vált újra látogathatóvá, a legkisebbek újra birtokba vehették a játszótereket. Az viszont kiderült, a nyári fesztiválokat az idén nélkülözniük kell a győrieknek. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi tér a bezártság alatt sem tétlenkedett, többek között több tízezer oldal digitális anyaggal bővítette kínálatát.

Május 18-án lett volna 100 éves II. János Pál pápa, aki 76 évesen, egy esős, szeles szeptemberi napon, 160 ezer hívő előtt celebrált szentmisét Győrben, az ipari parkban.

Tizenkétezer egynyári virág talált gazdára.Az önkormányzat ingyenes virágosztása évről évre népszerűbb program, egyre több győri igényel virágot, hogy szépítse saját környezetét és ezzel a várost.

június

Június 4-én emlékeztünk Trianon 100. évfordulójára az Országzászlónál. A megemlékezésen a Hoppáré Zenekar játszotta el az „Együtt dobban a szívünk” című dalt, amely a szintén az évfordulóra készült győri emlékező film zenéje is. Városunkban is lángra lobbant az Összetartozás Tüze, amely a hazánktól elszakított magyarokkal való egységet volt hivatott képviselni.

Vidóklip készült Trianon 100. évfordulójára

Nyár elején megnyílt a kórház mellett épült Petz Lajos parkolóház. A beruházást az állam a Modern Városok Program keretében több mint kétmilliárd forinttal támogatta. Az új parkolóház a kórház körüli parkolási nehézségeket hivatott orvosolni, hiszen a létesítmény földszintje, első emelete és tetőszintje összesen 359 kocsi befogadására alkalmas, ami 201 férőhellyel több, mint amennyi jármű azon a területen korábban parkolhatott.

Elindult a Városi Fecskevédelmi Program. Az elmúlt két évtizedben megfeleződött a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól. A madarak szerepe azonban a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek számára. Ezért indított országosan is egyedülálló, városi fecskevédelmi programot a Környezetvédelmi Bizottság.

Győr és az Audi már abban a jövőben van, ahová a többiek még csak készülődnek, mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki a jármű- és motorgyártó társaság szereldéjében jelképesen, a márka négykarikás jelének felragasztásával elindította a harmadik műszakot. A miniszterelnök a városházára is ellátogatott, ahol dr. Dézsi Csaba András polgármesterrel egyeztetett Győr fejlesztési terveiről.

Velekei László lett a Győri Balett új igazgatója.Kiss János megbízatása június 30-án járt le, 29 év után adta tovább a társulat vezetését. A megyei közgyűlés előtt bemutatkozott dr. Urbán Zoltán László rendőr dandártábornok, aki a nyugállományba vonuló Csizmadia Gábor rendőr dandártábornokot váltotta szeptembertől a főkapitányi poszton.

Velekei Lászlót lett a Győri Balett új igazgatója

Megújult a csimpánzok otthona az állatkertben a Modern Városok Program keretében. A fejlesztés révén a házhoz tartozó félhektáros kifutót részben üvegfallal, részben pedig vizesárokkal határolták, így zavaró rácsok nélkül, néhol közvetlen közelről figyelhetik meg a látogatók az állatokat.

Szent László-napon a hagyományok szerint ünnepi díszközgyűléssel, koszorúzással, ünnepi szentmisével és a körmenettel ünnepelt a város. Dr. Dézsi Csaba András a díszközgyűlésen adta át az idei Szent László-díjakat Csordás Adrienn ápolási igazgatónak, dr. Kőrösi Tamás orvos igazgatónak, Pál Kálmán Ferenc fesztiváligazgatónak és Szabó Karolina Erzsébet szalmafonónak. Dr. Kőrösi Tamás, aki a győri Kaáli Intézetben végzett, két évtizedes munkája révén több mint ötezer gyermek fogantatását segítette, két hónappal később, hosszan tartó betegsége után elhunyt.

Július

Július 1-től Székely Zoltán a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója. A művészettörténész első munkahelye a korábbi megyei Xantus János Múzeum volt, ahol 17 esztendőt töltött el, majd az elmúlt nyolc évben a mosonmagyaróvári Hanság Múzeumot igazgatta.

Júliusban hatalmas vihar pusztított Győrben, főként a belvárosban károkat okozva. Fák tucatjait tépázta meg a mindössze néhány percig tomboló szél, autókra dőlt fákat kellett eltávolítaniuk a katasztrófavédelem szakembereinek, a Győr-Szol Zrt. munkatársai pedig még egy héttel később is dolgoztak a város parkjaiban keletkezett károk elhárításán. A nyár folyamán többször okozott gondot a lezúduló csapadék, amelynek kapcsán a polgármester a csatornahálózattal kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet.

Júliusban hatalmas vihat pusztított a belvárosban

Tervezz a parkba valamit! – Ezzel a felhívással fordult a polgármester a fiatalokhoz, hogy megtervezzék a megújuló Eötvös Park központi elemét. Alig két hét alatt 23 kreatív pályamű érkezett. A pályázat harmadik helyezettje Kalácska Maja lett, a második Nánai Zsombor Richárd, első helyezettnek Csiszár Virágot hirdették ki, hármuk tervének erősségeit ötvözik majd a megvalósítás során.

Fotók 2020 első feléből
(Marcali Gábor, O. Jakócs Péter)

Hirdetés