Évtizedek óta szívvel-lélekkel tanítanak

Pécskai István Fotó: Ács Tamás
2023.11.13. 12:09

Az önkormányzat „Újváros szolgálatáért” díjjal jutalmazta Juhászné Bedő Henriettát, a győri Kossuth Lajos Általános Iskola tehetséggondozó pedagógusát és Németh Sándort, az intézmény tanítóját.

A közösségért évtizedek óta végzett kiemelkedő munkájukat, kiváló oktatói-nevelői tevékenységüket, valamint a tehetséggondozásban vállat meghatározó szerepüket ismerték el a kitüntetéssel.

„Meglepetésként ért bennünket az elismerés. Ennek leginkább az az oka, hogy évtizedek óta mindent ugyanúgy, lelkiismeretesen csinálunk. Legyen szó a nevelésről-oktatásról, tehetséggondozásról, a versenyeztetésről vagy a saját versenyeink megszervezéséről. Számos programon veszünk rész Újvárosban, és a belvárosban is több megméretésen mutatták már meg a tehetségüket a diákjaink. Rendszeresen adunk be pályázatokat, hogy a gyerekek minél több eseményen vehessenek részt, és kinyíljon előttük a világ. Boldogok vagyunk az elismerés miatt, amely motivációt és új erőt ad a folytatáshoz” – árulta el Juhászné Bedő Henrietta, aki 1999 óta tanít a Kossuth-iskolában.

Osztályfőnökként, ének-zene műveltségterületes tanítóként, fejlesztőpedagógusként és alsós munkaközösség-vezetőként mindent megtesz az intézmény és a diákok folyamatos fejlődéséért. Igyekszik felkarolni a zenei tehetségeket.

Németh Sándor 1994 óta tanít a Kossuth-iskolában, kedvelt műveltségterületei a testnevelés és az ének-zene. Vele kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy már diákként is a Kossuthba járt. Az iskola gyakorlatilag a teljes életét végigkíséri.

„Tősgyökeres újvárosi vagyok, jól ismerem a környéket. A szívem csücske a városrész. Jó érzés, amikor az egykori tanítványaim rám köszönnek és megállítanak az utcán. Nagyra értékelem azokat a pozitív visszajelzéseket, amelyek azt mutatják, nem hiábavaló, amit csinálunk. A sok apró, szép emlékek adják a hitet abban, hogy miért érdemes csinálni. Tanítottam egy fiút, akinek gyakorlatilag a pótapukája voltam. Már felnőtt, de állandóan megkeres. Gyakran fejezi ki a háláját azért, amit tőlem kapott. Boldog vagyok, ha tanítványaink is magukénak vallják azt az életszemléletet, amelyet évtizedek óta igyekszünk átadni nekik” – fogalmazott Németh Sándor, aki hozzátette, nagyszerű érzés számára, hogy a munkájukat elismerték az Újváros szolgálatáért díjjal.

Juhászné Bedő Henrietta hitvallása, hogy tanárként ugyanolyan szeretettel kell bánni a gyerekekkel, mintha a sajátjai lennének. Már egészen kicsiként megfogalmazódott benne a gondolat, hogy tanár szeretne lenni. Ráadásul gyógypedagógus édesanyja példát is mutatott számára.

Németh Sándor szintén nagyon korán érezte a zsigereiben, hogy tanítani szeretne.

„Nem is volt kérdés számomra, hogy mit szeretnék csinálni. Gyorsan megtaláltam azt, ami nekem való. Jót adni jó, tanítani a jövő nemzedékeit igazán nemes feladat. Ha egy nagyon kis eredményt is látok abban, amit csinálok, már az óriási motivációt ad. Mindig is ez éltetett” – jegyezte meg a tanító.

Juhászné Bedő Henrietta célja, hogy szakmailag folyamatosan fejlődjön.

„Az elmúlt években folyamatosan tettem szakmai fejlődésem érdekében, több végzettséget is szereztem. Sándorhoz hasonlóan én is maximalista vagyok, személyes példaadásunkkal szeretnénk azokat az értékeket átadni tanítványainknak, melyek sikeres életük meghatározó elemei lehetnek” – mondta Juhászné Bedő Henrietta.

Kapcsolódó témák: #elismerés | #Győr | #okatás |