Hirdetés
Változások lépnek életbe hétfőtől

Hétfőtől így használhatók a győri parkolóházak

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+/mti
2020.11.22. 18:17

A koronavírus-veszélyhelyzetre tekintettel újabb kormányrendeletet írt alá szombat este Orbán Viktor miniszterelnök a parkolást könnyítő intézkedésekről. A hétvégén Győrben is megszületett a részletes szabályozás.

Hirdetés

A november 23-án, hétfőtől hatályba lépő rendelet alapján lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

A határozatban a kormány felkérte az önkormányzatokat, hogy saját hatáskörben rendelkezzenek az önkormányzat vagy a tulajdonában álló gazdasági társaságok parkolóinak bárki számára való megnyitásáról hétfőtől, és erről a döntésükről 48 órán belül tájékoztassák a lakosságot.

Hirdetés

Ennek megfelelően a hétvégén Győrben is elkészült a parkolóházak új, ideiglenes parkolási rendje. A városháza sajtóosztálya azt írta:

Győrben egy mélygarázst és öt parkolóházat érint a Kormányhatározat, amelyek közül a Dr. Petz Lajos Parkolóház közterületi parkolónak minősül. Ezekben a létesítményekben a bérlettel rendelkező használók számára kötelező a parkolás mindenkori biztosítása. Ennek megfelelően – a káosz elkerülése céljából – dr. Dézsi Csaba András a következő kéréseket tolmácsolta a Győr – Szol Zrt. vezetőségének:

1. Minden bérletesnek biztosítsák az általuk bérlet helyeket. Azokkal szemben, akik ezt az intézkedést figyelmen kívül hagyják, haladéktalanul járjanak el a legszigorúbb intézkedésekkel.

2.  Mindenki számára biztosítsák a bérelt parkolószám feletti helyeken az ingyenes parkolás lehetőségét.

A helyi rendelkezés értelmében a Győr-Szol által üzemeltetett parkolóhelyen a következő rendelkezések érvényesek 2020. november 23. 00.00 órától.

1.  A Dunakapu téri mélygarázsban a bérletesek számára kijelölt fix parkolóhelyek vannak, kártyaszámuk a falon látható. Ezért ezeket kötelező az ingyenesen parkolni szándékozók által szabadon hagyni.

2. Jókai úti parkolóház: a térfelszín alatti szintjei fix helyekkel rendelkező bérleteseknek vannak fenntartva. A fix hellyel nem rendelkező bérletesek részére a földszinten és attól felfelé parkolótömbök kerülnek kialakításra. 

3. Révai úti parkolóház: A fix hellyel rendelkező bérletesek számára a ház területén megjelölt helyek találhatóak. A fix hellyel nem rendelkező parkolni szándékozók részére szintén kialakítják a helyeket.

4. Árpád parkolóház: a térfelszín alatti szinteken kizárólag fix parkoló bérlettel rendelkező bérletesek állhatnak meg.

5. Vásárcsarnok melletti parkolóház: a bérlettel rendelkező ügyfelek részére parkolótömböt jelölnek ki.

6. A Tarcsay piac parkoló területét este 7 és reggel 7 óra között a következő napokon megnyitják: hétfő, szerda, csütörtök, szombat és vasárnap. Kedden és pénteken, tekintettel arra, hogy a piacot zavarná, a parkolót zárva tartják.

7. A Győri Nemzeti Színház melletti, Schweidel utca felőli parkolót megnyitották.

8. A Rába Quelle fürdő melletti Győr – Szol Zrt. üzemeltetésében lévő közterületi parkoló szabadon használható ingyenesen a nap 24 órájában.

9. Adyváros: a Dr. Petz parkolóház a fentiek szerint nyitva van, a Szauter út melletti, volt szovjet laktanya és a Győr Plaza mögött lévő parkolóterület ingyenesen áll rendelkezésre.

10. A Városháza mögötti parkoló minden nap este 7 és reggel 7 óra között nyitva van.

Mint írják, ezek a rendelkezések a vonatkozó Kormányrendeletek hatályának fennállása alatt érvényesek.

Végül hozzáteszik: hétfőn dr. Dézsi Csaba andrás írásban kéri fel a Széchenyi István Egyetem vezetőségét és a Leier parkolóház tulajdonosát, hogy a tulajdonában és kezelésében lévő felszíni és parkolóházi szabad parkolófelületeket nyissák meg a lakosság számára.

A győri parkolóházakra vonatkozó szabályok táblázatos formában:

Forrás: Városháza Sajtó, Győr

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Magyarország | #Parkolás |
likeold
a fb oldalunkat