Esélyegyenlőség a tudás eléréséhez

Mireider Máté Fotó: Vig Norbert
2023.12.05. 21:49

Egy kormányzati program keretében újabb adag számítógép érkezett Győrbe. A Kazinczy-gimiben közel 200 notebookot adtak át, a városba azonban közel 2000 eszköz érkezett, a megyébe pedig összesen több, mint 3000. Jövőre tovább folytatódik a digitális oktatás fejlesztése.

A koronavírus-járvány miatt a tantermen kívüli oktatás sok nehézséget okozott Magyarországon. Sok tanuló azért nem tudott megfelelő módon részt venni a munkában, mert erre nem volt megfelelő eszköze otthon, így a kormány átfogó programot indított a helyzet javítására. Több ütemben adják át a laptopokat, Győrben sem ez volt az első alkalom. Most a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban adtak át közel 200 gépet, de a városban csaknem 2 ezer eszköz talál gazdára, Győr-Moson-Sopron vármegyébe pedig így 3 ezer laptop érkezett most.

„A 21. század egyik legnagyobb kihívását a digitalizáció jelenti, ezt Magyarország kormánya felismerte, és a most kiosztott és kiosztásra kerülő 579 ezer notebook azt fogja szolgálni, hogy a gyermekek minél jobban elérjék a digitális teret, és a pedagógusokkal együttműködve tudják ezeket használni. A tavalyi évben 120 ezer, idén 140 ezer gépet osztottunk ki, és ezt folytatjuk a következő években is” – mondta dr. Balatoni Katalin, köznevelési helyettes államtitkár a programról, amely több, mint 200 milliárd forint értékű beruházást jelent. A projekt célkitűzése, hogy minden 5. és 12. évfolyam közötti tanuló saját laptoppal rendelkezzen. Dr. Balatoni Katalin azt is elmondta: nem csak számítógépekről van szó, hanem iskolai internet- és Wifi-hálózatokat is korszerűsítenek, a pedagógusok és maguk az intézmények is kapnak új számítógépeket.

dr. Balatoni Katalin

„A mindennapi életünknek része a digitalizáció, amikor mindannyian magunkkal hordjuk az okostelefonunkat. Nagyon fontos az, hogy a kormány a gyermekeknek biztosítja ezt a lehetőséget, esélyegyenlőséget a tudás eléréséhez” – mutatott rá dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, aki kiemelte: Győrben most több, mint 2 ezer diák jut így saját számítógéphez.

dr. Dézsi Csaba András

„Ez egy kitűnő program” – kezdte Simon Róbert Balázs, aki azt is elmondta: a Kazinczyba most 195 gép érkezett, a megyébe pedig több, mint 3 ezer notebook jött most. Sajnálatos módon nem mindenki rendelkezik saját géppel, ez a koronavírus-járvány alatt lett nyilvánvaló. Ezért örvendetes ez a program – méltatta a programot Győr országgyűlési képviselője.

Simon Róbert Balázs

A szülőknek a következő napokban adják át az eszközöket, hiszen a kiskorú gyermekeik számára ők igényelhették a laptopokat – ezt Németh Tibor, a Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója mondta el, aki azt is hozzátette: most a hetedik és tizedik osztályosoknak jutott a gépekből, de már elindult a regisztráció a hatodik illetve kilencedik osztályosok számára is. Ezeket a gépeket aztán egészen az érettségiig megtarthatják. A hosszútávú cél az, hogy a tankönyvcipeléstől mentesítsük a tanulókat – emelte ki az iskolaigazgató.

Németh Tibor

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #digitális oktatás | #Győr+ TV | #híradó | #közoktatás |