Érzékek és érzékelés a Baksa Átriumban

Szerző és fotó: Németh Boglárka
2022.11.25. 12:35

Kulturális szempontból fontos hetet zár a Baksa Kálmán Gimnázium pénteken. Ekkor tartják ugyanis a Baksa Átriumot, amely 10 évvel ezelőtt Krúdy Szalon néven indult hódító útjára és célja, hogy a kultúrát a középiskola falai között elevenítse meg jelenlegi és egykori diákok közreműködésével.

Hirdetés

“A Krúdy és a Baksa különválása után új néven gondolkodtunk és ekkor jött a Baksa Átrium elnevezés. Azt gondolom, hogy azt a hagyományt, amit mi már a Krúdy szalonok során megteremtettünk, ezt folytatjuk tovább egy kicsit másképpen, más formában, de a lényeg azon van, hogy a kultúrát, a művészeteket ünnepeljük, hozzuk közelebb a gyerekekhez. Úgy gondoljuk, hogy ez a Baksa Átrium ez a Fizika Napnak a kistestvére, hiszen utóbbi az a természettudományok nagy, interaktív kísérlete , ahol Győr más iskoláinak tanulóit is szívesen várjuk. Ezt az átriumot pedig diákjaink csinálják maguknak, volt diákjainkat is mindig nagyon szívesen látjuk, hiszen a slam poetry-n például Bárány Bence minden évben visszajön hozzánk, de színésszé vált diákjaink is meglátogatnak bennünket” – számolt be a Győr Plusz Médiának, Bejcziné Mosolits Erika, a Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium igazgatója. 

A pénteki programsorozatot egy ráhangoló hét előzte meg, mely során az aula valódi átriummá változott. 

“Az idei évnek a témája az érzékek, érzékelés lett. Próbáltunk valami olyat kitalálni, ami mindenképpen mindent érint, valami, amiből tudunk összművészeti dolgot létrehozni és azt gondolom, hogy ez abszolút sikerült. Akartunk valami nagyon otthonos dolgot teremteni, ezért találtuk ki, hogy itt az iskolában megépítjük ezt a római átriumot, ami egy nagyon izgalmas térként élt itt egész héten, megelőzve a mai napot, az igazi nagy gála napját. Ez úgy nézett ki, mint egy római udvar, amiben a kert, a víz, a képek és a római mozaikok uralták a teret és ebbe a térbe hívtuk be a diákjainkat, hogy közösen gondolkozzunk, közösen érezzünk és érzékeljünk” – mesélte Katona Edit, magyar szakos tanárnő, aki a gyermekek gálaműsorra való felkészítésében is részt vett. 

Az átrium által feldolgozott témák között szerepeltek a tetoválások, melyen a XXI. század érzékelési pontjai, de szó esett a vakságról és a social media-ról is. 

“A pénteki műsor első két programja diákok előadását fogja tartalmazni, ezt neveztük igazából átrium fúziónak éppen azért, mert mi úgy tekintünk erre a programra, mint egy összművészeti fesztiválra. Megmondom őszintén engem kifejezetten lenyűgözött, hogy mennyi tehetséges diák jár a Baksába: versmondók, táncosok, zenészek egyaránt. Igazából az a célunk, hogy a többi diák is láthassa, hogy milyen tehetségesek a saját társaik. A programot ezt követően egy zongora hangversennyel  folytatjuk, volt diákunk előadásában, majd egy jövőkutató mesél munkájáról, ezt követi a slam poetry és lesz egy színházi előadás is. ” – nyilatkozta Jármy-Takács Judit, magyar-történelem szakos tanár, aki szintén szívét-lelkét kitette azért, hogy a pénteki gálaműsor összeálljon, hiszen a felkészítő tanárok idejüket nem sajnálva, a gyermekkel közösen gondolkozva és alkotva hozták létre ezt az eseményt, mely minden évben egy közös álom megvalósulását jelenti, ami emlékezteti a diákokat arra, miért jó baksásnak lenni, a tanárokat pedig arra miért is olyan fantasztikus a pedagógus pálya.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #baksa gimnázium | #Győr | #iskolák |