Értelmi sérülteknek szerveztek gyermeknapot az állatkertben

Venesz Klaudia Fotó: MekliZ Fotó/Kasza Fruzsina
2024.05.30. 18:44

A Xantus János Állatkert 2000 óta ad helyet és támogatást az Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesület tagjainak és a más országrészekből érkező, értelmi sérültséggel élők számára rendezett gyermeknapnak.

Az eseményre több száz gyermek érkezett, akiket egész napos programok vártak: az állatkerti sétán kívül csillámtetoválás, lufihajtogató és kvízjáték is szórakoztatta a kíváncsi gyerkőcöket.

A nyitóünnepséget az ÉSSE himnuszával kezdték, melyre a gyerekek jól begyakorolt koreográfiával készültek. Az eseményen elsőként dr. Dézsi Csaba András köszöntötte a gyermekeket és nevelőiket. Kiemelte, hogy fontos a békés együttélés és az, hogy a hétköznapok örömeit megéljük.

„Polgármesterként meg tudom ígérni, hogy a város önkormányzata a lehető legnagyobb mértékben segítséget fog minden rászorulónak nyújtani”. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy segíteni annak tudnak, aki jelzi a problémáját.

Az egyesülettel több, mint tíz éve kapcsolatban vagyok – mondta el Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő. Bejelentette azt is, hogy az ÉSSE sikerrel pályázott támogatásra, melyből kirándulást tudnak megvalósítani. Az országgyűlési képviselő biztosította további támogatását politikusként és magánemberként is.

Dr. Pető Péter, a Megyei Közgyűlés Alelnöke örömmel üdvözölte a sok mosolygó arcot. „Az égiek is szeretik ezt a rendezvényt, hiszen minden évben napsütéses időjárásnak örvendenek” – fogalmazott az alelnök. Kiemelte a támogatókat és segítőket és azt, hogy ez az összefogás formálja valódi közösséggé a csoportokat.  

Az Arrabona Eagles MC részéről Széles Zoltán méltatta az egyesületet. Kiemelte, hogy részükről nem kérdés a támogatás, és ezt az összefogást és az őket övező szeretetet érzi a legfontosabbnak. A motorosok egyesülete támogatást nyújtott át az ÉSSE részére, melyet Szilágyi Zsolt, az Arrabona Eagles MC elnöke adott át. Idén 3000 darab fagylaltot kaptak a gyerekek.

A gyermekvédelmi központ győri egységeiből összesen 60 fő vett részt az eseményen. A legkisebbek a Bóbita Gyermekotthonból, de jánossomorjai és téti és győri alegységeikből is érkeztek. Nagy izgalommal várták a gyerekek ezt a napot és élvezik a hangulatát – mondta Bagarus-Erdélyi Zsuzsanna, a Bóbita Gyermekotthon szakmai vezetője.

Az élményeken kívül senki nem távozott üres kézzel: a Ceres Sütőipari Zrt. minden gyermeknek kalácsot adott át. A gyerkőcök és nevelőik hatalmas mosollyal az arcukon sétáltak és ismerkedtek meg az állatkert lakóival.

Galéria: MekliZ Fotó/Kasza Fruzsina

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka