Hirdetés
Tanulás otthon

Erőt adó példák a távoktatás első heteiből

Papp Zsolt
2020.03.29. 20:13

Néhány hete a gyerekek még iskolai ünnepségekre, versmondásra, feleletekre, dolgozatokra készültek. A világjárvány azonban az élet minden területét átírta, így a diákok és persze a tanárok, szülők életét is. Bár sok nehézséggel kell megbirkózni, számos pozitív példa adhat erőt a megváltozott mindennapokban.

Hirdetés

Bevallom, nem gondoltam volna, hogy egy-két nap alatt kialakul az új oktatási rend, és hamarosan már nem csupán feladatok, hanem érdekes videók, hanganyagok is érkeznek az E-krétán keresztül. A kisebbik lányom osztályfőnöke mindennap, az aznapi tantárgyakhoz kapcsolódva, otthon elkészített videókban magyarázza el a tananyagot. Kezdetben maga vette fel a kisfilmeket, ám múlt pénteken megérkezett az első olyan videó, amiben – közkívánatra – Gyöngyi néni is látható. A videót nagyobbik fia, Alex rögzítette és vágta meg, de – mint megtudtam – az óvodáskorú Tibor fia is kivette a részét a munkálatokból, hogy reggelre a gyerekek asztalán (vagyis a szülő laptopján, telefonján, tabletjén) legyen a friss, ropogós digitális tananyag.

Ezek után kerestem meg Gyöngyi nénit, vagyis Horváth Gyöngyi Klaudiát, a Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola 1. A osztályosainak osztályfőnökét.

Hirdetés

„A bejelentést követően rögtön azon járt az agyam, miként lehet ezt úgy megoldani, hogy a gyerekeknek is érthető legyen, és a szülők számára is a lehető legkisebb nehézséget okozzon az otthoni segítségnyújtás.

Végül a videók mellett döntöttem, ami a visszajelzések alapján jól bevált, a gyerekek szeretik, örülnek, hogy hallják a hangomat, és a feladatokat is könnyebben megértik.”

Mint mondja, a különböző internetes pedagógusfórumokon rögtön beindult a pezsgés, az ötletelés, mert a digitális oktatás a lehető legjobb megoldás volt, hogy ne vesszen el ez a tanév.

„Az iskola vezetőivel és pedagógustársaimmal is napi kapcsolatban vagyunk, megosztjuk a tapasztalatainkat és azon dolgozunk, hogy egyre jobban működjön az iskolán kívüli oktatás. Mindenki egy célért küzd, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ebben a szülők és a diákok is kitűnő partnerek.”

Az épp a napokban mesterpedagógus fokozatot szerzett tanárnőt egyébként e-mailben kerestem meg, hogy felhívhatom-e és nyilatkozna-e a témában. Ő rögtön visszaírt, hogy természetesen, de csak fél egy után, mert addig fiának segít a tanulásban, és közben az ebédnek is el kell készülnie.

„Valóban, most több fronton kell helyt állnia mindenkinek. Készítem a diákjaimnak a tananyagot, le kell foglalnom az óvodás, örökmozgó fiamat, és – bár a nagyobbik már önálló hetedikes – közben azért neki is szüksége van a segítségre.” Mindemellett persze ott a háztartás is. „A férjem tűzoltó, így amikor szolgálatban van, akkor mindezt egyedül kell megoldanom.”

Mint mondja, nem kis erőpróba ez a gyerekeknek sem, akiknek több türelmet kell tanúsítaniuk, jobban ki kell venniük a részüket a házimunkából, és a feladataikat is önállóbban kell megoldaniuk, mint eddig.

„Ezzel együtt úgy gondolom, hogy bár nem ilyen szomorú okokból, de már szükségünk is volt arra, hogy lelassítsunk, visszavonuljunk otthonainkba, együtt legyünk a gyerekeinkkel, és együtt oldjuk meg a problémákat.”

Horváth Gyöngyi úgy tartja, a jelenlegi helyzetből sokat tanulhatunk, sok mindent átértékelhetünk, persze a legfontosabb, hogy figyeljünk egymásra.

Bizony fontos, hogy most egy kicsit másképp éljük napjainkat, legyünk türelmesek, maradjunk otthon, figyeljünk az idősekre, a gyerekekre és persze magunkra is. A digitális oktatás kapcsán kialakult együttműködés szerencsére csak egy példa a sok közül. Van, aki bevásárol idős szomszédainak, hogy nekik ne kelljen elmenniük hazulról, mások online, ingyenes edzéseket, művészeti előadásokat, gyerekfoglalkozásokat tartanak.

A jelenlegi helyzetben viszont már azzal sokat tudunk segíteni, ha csak oda megyünk el, ahová feltétlenül szükséges. Most azonban át kell adnom a gépet, mert a digitális oktatás a zeneiskolában is zajlik. Hamarosan kezdődik a hegedűóra videochaten keresztül!

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Oktatás |
likeold
a fb oldalunkat