Hirdetés

Erőforrástérkép: mindent a megyei munkalehetőségekről

Pécskai István
2022.06.24. 14:19

Megjelent Győr-Moson-Sopron megye idei erőforrástérképe. A kiadvány célja, hogy bemutassa az aktuális gazdasági és munkaerőpiaci helyzetet. A térkép segít benne, hogyan tájékozódjunk a humánerőforrás-piacot meghatározó feltételekről – globális és lokális szinten egyaránt.

Hirdetés

,,Azt vizsgáljuk, milyen gazdasági helyzetben van a megye. A térkép elsődlegesen a humánerőforrás-piacra koncentrál. Nincs olyan szakma, amelyben ne lenne hiány a szakemberekből. A vendéglátó szekció például különösen rosszul áll, hiszen a koronavírus-járvány miatt bezárások és elbocsátások voltak. Nagyszerű vállalkozások küzdenek munkaerőhiánnyal, s üzemelnek úgy, hogy csak hétvégente vannak nyitva, vagy úgy, hogy napokon keresztül ki sem nyitnak. Ugyanakkor a megyében nincs munkanélküliség. Megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő van, de ennek a nagy része Ausztriában vagy a pozsonyi régióban dolgozik” – mondta Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint erősíteni kell a vállalkozások munkaerő-megtartó képességét, s a cégeket tudástranszferrel is muszáj támogatni.

Dr. Horváth Szabolcs, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatáságánák vezetője elmondta, a kiadványban olvasható tapasztalatokat három évre visszamenőleg szedték össze.

Hirdetés

,,Elemzésünkben az adózóinktól, illetve a társhatóságoktól beérkező foglalkoztatási adatokat vesszük górcső alá, és próbálunk mindenki számára hasznosítható információkat nyújtani – fogalmazott dr. Horváth Szabolcs. – Azt a törést, amit a koronavírus-járvány első hulláma okozott, kiheverte a munkaerőpiac. Most már többen dolgoznak, mint 2019-ben. Az egyéni vállalkozók száma emelkedett, ahogy átlagosan a bérek is növekedtek az elmúlt három esztendőben” – jelentette ki dr. Horváth Szabolcs.

A magazint bemutató tájékoztató után a kamarában tisztújító küldöttgyűlést tartottak: a kamara általános alelnökének Szekeres Ivánt, a MIB Property Kft. ügyvezetőjét választották meg a küldöttek.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #Győr+TV | #HR | #munkaerőpiac |
likeold
a fb oldalunkat