Hetven éve a víz volt az úr

Emlékülés az 1954-es árvízről

J. Kovács Andrea Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2024.06.27. 19:06

1954. júliusában hatalmas árvíz pusztított a Szigetközben és Győrben. A 70. évforduló alkalmából a Magyar Hidrológiai Társaság Győri Területi Szervezete, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a győri önkormányzat emlékülést tartott a városházán.

A megjelenteket köszöntötte dr. Laczkovits-Takács Tímea alpolgármester. „Fontos kötelességünk a múlt megismerése, a múlt tisztelete és a múlt átadása a fiatalabb generációk számára. Mindez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a jelenben jó döntéseket tudjunk hozni. A mai előadások által pedig valóban hű korképet kaphatunk a történésekről” – hangsúlyozta.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: „Ennek a Dunamenti térségnek a mentesített területei utoljára 1954-ben találkoztak közvetlenül az árvízzel a töltésszakadáson keresztül. Azóta nem, ami részben a szerencsének is köszönhető. A mai konferencia célja egyrészt, hogy példát mutasson az akkori tetteken keresztül. Másrészt fontos, hogy a tapasztalatait megtanuljuk. Szükség van rá, mert felejtünk és a körülmények változnak. ” Arról is beszélt, hogy a klímaváltozás erősen érinti a területet. Ugyanakkor az Öreg-Duna vízlevezető képessége folyamatosan romlik. Tennivaló tehát bőven akad. Ezért mindenképpen támogatásra érdemes az Insula Magna projekt keretében végzett munka, mely a Szigetköz fenntartható fejlesztését célozza meg. „Most itt a konferencián az 1954-es események tükrében nézzük meg, hogy jó úton járunk-e, megvan-e bennünk a szakmai tudás, a tett és az emberség ahhoz, hogy az előttünk álló problémákat meg tudjuk oldani.”  – zárta szavait a főigazgató.

Az emlékülésen Gyüre Balázs tartott előadást az árvíz hidrológiai és időjárási körülményeiről, míg Dunai Ferenc a korabeli eseményekről beszélt. Torma Attila azt vizsgálta, hogyan élte meg a lakosság az árvizet, míg Áldozó István a következményekről szólt. Végül levetítették a Magyar Filmhíradó árvízi különkiadását.

1954. július 15-én délelőtt a Duna töltés Ásványrárónál váratlanul átszakadt. Délben Kisbodaknál újabb szakadás történt. Másnap még további 2 szakadás bontotta meg a Duna jobb parti védvonalat és növelte a Szigetközbe ömlő víz mennyiségét. Dunakiliti közelében hajnalban a holtmeder felett épült töltés is átszakadt. Ezen a két napon 550 millió köbméter víz zúdult a Szigetközre. Szerencsére időben rendelték el a települések kiürítését, így emberéletben nem esett kár.

A Duna Győr felé hömpölygött, elpusztítva minden,t ami az útjába került. Július 20-án a várost védő északi körtöltés is átszakadt Révfaluban, a Tábor utcánál. Révfaluban 5 napig tartott az árvíz, amely a Mosoni-Dunán átívelő hídfőt leszámítva mindent elborított. A Damjanich utcában 3,6-4 méter magas vízoszlopot mértek.

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos