Az egyetemi könyvtár tevékenységének szimbóluma

Elültették a tudás fáját

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2020.11.09. 18:43

Megújulnak és kibővülnek a Széchenyi István Egyetem könyvtárának és levéltárának (EKL) szolgáltatásai, mindezt egy fa elültetésével tette szimbolikussá az intézmény.

Hétfőn az egyetemi könyvtár épülete előtt ültettek el egy díszkörtefát az intézmény munkatársai. Tóth Csilla, az Egyetemi Könyvtár igazgatója elmondta, csatlakoztak az „Ültess fát, olvass alatta könyvet!” projekthez. Így pályázati támogatásból lehetőségük nyílt egy oszlopos díszkörte- facsemete megvásárlására és elültetésére, melyet a könyvtár munkatársai a tudás fájának neveztek el.

Négy pillérre építkezik a könyvtár, amelyet jelképes formában a fára kötött szalagok jeleznek. Az egyik a hallgatói toborzás, a másik a közösségi szolgálat biztosítása, harmadikként céginformációs szolgáltatást nyújtanak, a negyedik pillér pedig a levéltár működtetése, az emlékek megőrzése.

„A faültetés jó alkalom arra, hogy felhívjuk a győriek figyelmét az egyetemen működő könyvtárra és levéltárra” – hangsúlyozta dr. Kovács Zsolt kancellár. Az intézmény a könyvek kölcsönzése mellett ma már rengeteg új funkcióval egészült ki, többek között olyan szolgáltatások jelentek meg, mint a nemzetközi tudományos adatbázisok, folyóiratok elérhetősége, erre az intézmény évente 100 millió forintot áldoz. Ezek a szolgáltatások pedig nem csak az egyetemistáknak szólnak, hanem bárkinek lehetősége van bemenni a könyvtárba „tudást meríteni” – fogalmazott a kancellár.

Az egyetem feladata a tudás átadása mellett a tudás teremtése, a kutatásfejlesztés, és a hétfőn elültetett fa ezeket a tevékenységeket szimbolizálja.