Elkezdődött a Zichy-palota ünnepi éve

Venesz Klaudia Fotó: MekliZ Fotó/Kasza Fruzsina
2024.04.05. 22:31

Kulturális és gasztronómiai programokkal készül a Győri Művészeti és Fesztiválközpont a 400 éves palota tiszteletére. Az ünnepélyes eseményen a Zichy 400 kiállítást is megnyitották.

„A Zichy-palota a belváros egyik ékköve, egy csodálatos barokk épület. Győrre gondolva nagyon sok dolog eszünkbe jut a város szépségeit illetően, és ezeknek meghatározó része egészen biztosan ahhoz az aranykorhoz kötődik, amit a barokk korszaknak hívunk. A győriekre jellemző, hogy generációról generációra folytatva őrzik meg azokat az értékeket, amit az előttük járók létrehoztak. Győr a kulturális lehetőségek városa, és azt gondolom, hogy egyik fontos ékköve ma is a Zichy-palota. Az elmúlt években rekonstrukciós munkálatokat végeztek a palotában. A város elkötelezett amellett, hogy a kulturális értékeket, a csodálatos épületeket megőrizze, fejlessze. A város emblematikus épületeinek felújításával új kulturális terek tudnak létre jönni” – mondta el dr. Fekete Dávid önkormányzati képviselő a nyitóeseményen.

Zichy-palota Mekli
400 éves a Zichy-palota

Marton László, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója úgy fogalmazott: lokálpatrióta összefogás kellett az emlékév megvalósításához és az, hogy a Zichyek felkarolják ezt az eseményt, hiszen vannak nagyon homályos 10-20-30 évek az épület történetében. Bana József töltötte ki egy részüket információval levéltári segítséggel, a többit pedig a Zichy-család adta hozzá, de még így is maradtak sötét foltok. Székely Zoltán, a Múzeum igazgatója segítségével, minisztériumi engedéllyel sikerült elhozni a Rómer Múzeumból a kegytárgyakat. A Fesztiválközpont vezetője úgy véli, prémium programokkal kell megtölteni a palotát, és visszaadni a COVID előtti időkben kiválóan működő kulturális programokat.

Piros Ildikó, Pokorny Lia és Klem Viktor is helyet kapott a Zichy-palota egész évet felölelő programsorozatában. A polgári szalonok hangulatát megidéző esteken a magaskultúrát szívhatja majd magába a közönség. Marton László úgy véli, hogy a városi programdömping ellenére is sikerült egy olyan sorozatot összeállítani, amely a prémium kategóriát képviseli.
A négyszáz évet átfogó időszakos tárlatot április 14-ig lehet megtekinteni a palota Kék szalonjában és annak előterében, ahol egy gigantikus méretű várostérképet is kiállítottak több relikviával együtt.
A palota kapu kinyílnak – az épület történetét várostörténeti séta keretében lehet megismerni a Gyeregyőrbe idegenvezetői segítségével.

Mekliz

A nyitóünnepségen dr. Zichy Mihály, az esemény fővédnöke, és Bana József nyugalmazott levéltári igazgató tartott előadást, a vendégek Zichy Anna pezsgőpincészetének nedűjét kóstolhatták.

Galéria: MekliZ Fotó/Kasza Fruzsina

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt