Elkészült Győr 20. századi ipartörténetét bemutató tananyag

Földvári Gabriella
2023.11.09. 17:37

Lelkes, lokálpatrióta pedagógusok fogtak össze dr. Dézsi Csaba András polgármesterrel és az országban egyedülálló módon tananyagot készítettek Győr történelméről a diákok, és az ide betelepülők számára, hogy minél jobban megismerhessék városunk múltját.

Az elkészült tanagyagot csütörtökön mutatták be a pedagógusok a városházán iskolaigazgatók, történelemtanárok számára. Feketéné Kovács Zsuzsa a projekt ötletgazdája elmondta: „Olyan tananyagot készítettünk, amely óravázlatokat és tanulói feladatlapokat tartalmaz, olyan tananyagot, amely úgy gondoljuk, hogy érdekes és interaktív, megfelel a 21. század iskolájába járó Z- és Alfa generáció számára. Úgy szerkesztettük meg, ahogy a történelem tankönyvek is felépülnek, így integrálható a tananyagba.”

A tananyag egy része már tavaly elkészült, az általános iskolák felső tagozatának és a középiskolásoknak szóló, valamint a középszintű érettségi tételek. Ezeket az elmúlt év novemberében be is mutatták az iskolák igazgatóinak. A Vaskakas Bábszínház a filmjeit ajánlotta fel a tananyag részeként, valamint egy nagyszabású rajzversenyt is hirdettek a témában.

„A Győrben megkezdett jó gyakorlat minden település számára példaértékű, mert támogatjuk vele a tanárok munkáját, bővítjük a diákok tudását, és erősítjük a lokálpatriotizmust.” – emelte ki az ötletgazda.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester azt hangsúlyozta, hogy mennyire fontos megismernünk városunk múltját, történelmét, például azt, hogy az ipar által hogyan fejlődött Győr, hogyan lett az a város, ami ma. A Győr keresztek jelentőségét is felelevenítette a polgármester, amikor 31, a város dicsőségét, győztes csatáit hirdető keresztet fedeztek fel, dokumentáltak Felső-Ausztriában.

„Nagyon fontosnak tartom az Önök munkáját, hogy Önök, akik itt Győrben oktatnak, ezt a tananyagot, a Győrről szóló tudást átadják azoknak a gyerekeknek akik itt nőnek fel” – zárta gondolatait a polgármester.

A csütörtöki bemutatón újdonságként a Győr 20. századi ipartörténetéről készült tananyagot tárta a jelenlévők elé a szerző, Mészáros Péter. Bana József nyugalmazott levéltár igazgató pedig érdekességet árult el Győr történelméről.

A folytatásban az alsós tananyagot és a város kultúrtörténeti tananyagát szeretnék elkészíteni a pedagógusok.

A tananyag, amely nem csak a tanároknak, diákoknak, hanem a győrieknek a Győrben élőknek is szól, megtalálható a gyor.hu oldalon.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #érettségi | #Győr | #Oktatás | #tananyag |