Elképesztő látványvilággal és finomra hangolt dalokkal érkezett Ákos

Venesz Klaudia Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2024.04.21. 10:42

A szólókarrierjének harmincadik évét ünneplő turné győri történetére tette fel a koronát Ákos szombat este. A remekbe szabott koncert második félidejében több mint százan álltak a színpadon.

A Kossuth-díjas előadó jubileumi előadása városunkban született – az őszi próbafolyamatot követően először a Richter Teremben egy teljesen natúr, minden látványvilágot kizáró főpróbán hallhatta azt a közönség. A csapat ezután az Operában duplázott és az arénás koncerten is megmutatta a műsorát.

A dalokat Balásy Szabolcs hangszerelte és alkotta újra úgy, hogy azokat vonósnégyes, de filharmonikus nagyzenekar is tudja kísérni. Az együttműködés gondolata Fűke Gézától ered, aki egy győri koncert alkalmával felajánlotta Ákosnak a közös munka lehetőségét. Az ötletet tettek követték, és az átiratokat már az októberi főpróbán is olyan átütő erővel hozta a Győri Filharmonikus Zenekar, hogy abban semmi zökkenő nem volt. Az énekes saját bevallása szerint azt a fellépést is megelőzte némi feszültség, de a próbafolyamatok alatt sikerült szuperprodukcióvá fejleszteni a fúziót.

A szombati, AUDI Aréna koncert kezdéseképp Ákos a színpadra sétált egy monológgal. A lenyűgöző fényjátékkal és a székbe bilincselő szavakkal egymaga töltötte be a teret. A dallistával követte a már kiadott jubileumi lemez vonalát, és az egy szál zongorán kísért Minden most kezdődik el című dal után a Lepkegyűjtőnél kapcsolódott be a Győri Filharmonikus Zenekar vonósnégyese (Dombi Rajmund, Ráczné Nagy Andrea, Tácsik Zoltán és Juhász Viktor), és a pécsi Voice Singers hófehér ruhás énekesei (Kuch Gabriella, Pahocsa Júlia és Komjáti Dalma). Az első félidőben játszották a Magunk maradtunk című számot is – ennek hátterében az azonos című kisjátékfilm kockái pörögtek. Fekete Tibor „Samut” és Dorozsmai Pétert is színpadra hívta Ákos, de pörgő képkockák megemlékeztek Kaszás Attila nagyszerű színészünkről is. Habár az első félidő semmilyen hiányérzetet nem hagyott, a rock és az ismert zenék a második részre maradtak.

Remek felütéssel, a filharmonikusok hegedűszólamának brutális intonációjával és a Hellóval folytatta az estet a művész. A dalokat sikerült úgy egymás után fűzni, hogy az átvezetésekben sem „ugrott meg a tű”. A legismertebb zenékkel emelték a hangulatot – az Indiántánc, vagy a Fénybe nézz, az Ölelj meg újra is éneklésre ösztönözte a tömeget. Az este egyik meglepetése Őry-Kovács Anna volt. Ákos szerint az élettől furcsa ugyan, hogy a halálról szóló dalok megszületésekor a lánya mínusz kilenc éves volt, mégis együtt futottak neki a Minden élet és Felemel című daloknak, ahol Anna szólót énekelt és duettezett is édesapjával. A közönség nehezen hagyta elmenni a zenekart, ráadásként még a megszokott Adjon Isten jó éjszakát kezdetű dal után a Ne keress engem engedte útjára a hallgatóságot.

A jubileumi turné további két állomása Szeged és Debrecen lesz. A műsor összeállítása, a Győri Filharmonikus Zenekar kiváló játéka és a Voice Singers hangja a kezdetkor színpadra dobott szikrát lobbantotta lángra bizonyítva ezzel azt, hogy egy arénás koncert hangulata is lehet meghitt.

Galéria fotók: MekliZ Fotóstúdió

Az Ákossal készült Konkrét epizód megtekinthető itt: