A siker titka az, hogy nincs titok

Venesz Klaudia Fotó: Marcali Gábor
2024.04.11. 19:30

A Költészet napja és a közelgő győri koncert kapcsán beszélgetett Orosz Sándor a Kossuth-díjas dalszerzővel, Kovács Ákossal.

Az Ákos rajongók megszokták, hogy hosszú évek óta az AUDI Arénában zárul minden turné egy fergeteges előadással. A jól ismert dalok a harmincas jubileum okán klasszikus hangszerelést is kaptak, és a Győri Filharmonikus Zenekarral egy háromállomásos miniturnén kap a hallgatóság felejthetetlen élményt. Az együttessel való közös munkát Fűke Géza, a filharmonikusok igazgatója ajánlotta fel – mondta el a művész.

Ákos első szólólemeze, a Karcolatok 1993-ban jelent meg, ez adta az apropóját az elmúlt 30 évet összefoglaló koncertnek. Az előkészítő folyamat során a stáb egy teljes hetet töltött Győrben az Operában játszott két teltházas előadás előtt, és egy olyan nyilvános főpróbát is adtak a Richter Teremben, amely színpadi felépítményeket nélkülözve, kizárólag a zenei élményre koncentrált.

Ákos kiemelte, hogy a Papp László Budapest Sportarénában a közös decemberi előadás második félidejében több mint 100 fő állt a színpadon – a pécsi Voice Singers és a Győri Filharmonikus Zenekarral együtt. A gyönyörű látványvilágot és komolyzenei hangzást ígérő koncertet kizárólag Győrben, Debrecenben és Szegeden láthatja a nagyérdemű.

Ákos visszaemlékezett, hogy az egykor diákcsínynek indult zenélés tizedik évfordulóján, a Test című album megjelenésekor édesapja nekiszegezte a kérdést: „mikor lesz már neked egy rendes állásod?” A zeneszerző a művészi pályájára visszatekintve a siker árát legfőképp a befektetett időben határozta meg.

A költészethez való viszonya, a magyar nyelv és a vers szeretete vitte előre pályáján. A zene kapcsán Ákos úgy fogalmazott, hogy ha egy dalszöveg olykor keserű is, a dallamok fogyaszthatóvá teszik azt.

A teljes beszélgetést itt megtekinthető:

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ TV | #koncert | #Konkrét | #Kovács Ákos | #zene |