Díjátadó

Elismerések a magyar kultúra napján

Fotó: Ács Tamás
Papp Zsolt
2021.01.22. 18:07

Kara Zsuzsanna balettművész és Szikra József színművész Győr Művészetéért, Nagy Vilmos, a Ménfőcsanak–Gyirmót Művelődési Központ igazgatóhelyettese Győr Közművelődéséért díjat vehetett át, míg Farsang Sándor festő-grafikusművész posztumusz városi elismerést kapott. A magyar kultúra napi városi ünnepség a Győr Plusz tévében és a város hivatalos Facebook-oldalán is látható.

Hirdetés

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a Himnusz kéziratát 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc. A járványügyi korlátozások miatt nincs lehetőség nyilvános ünneplésre, ehelyett Győr hivatalos Facebook-oldalán és a Győr Plusz televízióban követhető a városi ünnepség, amelyet az elmúlt napokban rögzítettek a kamerák a Vaskakas Bábszínház színpadán.

„A magyar kultúra sokkal több Magyarország kultúrájánál, egyrészt azért, mert a nemzet sokkal szélesebb területen értelmezendő, mint az országunk határai, másrészt pedig azért, mert a magyar kultúra az egész világnak számos értéket adott és ad ma is – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András az ünnepség felvételén. A polgármester kitért Győr értékeire, értékteremtő személyiségeire, és várossá válásunk 750. évfordulójára is, amely újabb lehetőséget ad arra, hogy a győri kultúra még jobban fókuszba kerüljön.

Kiscserókok Néptáncegyüttes (Fotó: Ács Tamás)

A polgármester a kulturális intézmények járványhelyzetben tanúsított helytállásáról is szólt, hiszen amikor bezártak a színházak és a kiállítótermek, a győri alkotók akkor is eljuttatták művészetüket a közönséghez. „Van tehát mit ünnepelnünk, hiszen a győri kultúra él, lüktet, fejlődik. Mi pedig azért dolgozunk, hogy ennek a jelenleg is magas színvonalú kultúrának új lendületet, új lehetőségeket teremtsünk” – mondta a polgármester, aki köszönetet mondott azoknak, akik nap mint nap a győri kultúráért dolgoznak, majd Rózsavölgyi Lászlóval, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnökével átadta a város elismeréseit.

A kulturális intézmények díjazottjai (Fotó: Marcali Gábor)

„Nagyon megható számomra ez a díj, hiszen az ember életében az egy mérföldkő, ha a saját városa ismeri el a munkásságát” – fogalmazott Kara Zsuzsanna, a Győri Balett balettművésze, aki Győr Művészetéért díjat vehetett át. Köszönetet mondott családjának, az iskolának, ahol a táncművészetet elsajátította, tanárainak, kollégáinak, a Győri Balettnek, amelyben már a 29. évadát tölti, és a városnak, amely elismerte munkásságát. Kara Zsuzsanna a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskola elvégzése után, 1992-ben szerződött a Győri Balett társulatához. Diplomát a klasszikusbalett-tanár szakon szerzett, s több győri intézményben is tanított. Betáncolhatta Európa jelentős színpadait, 2018-ban a köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítette. Jelenleg próbavezetőként, balettmesterként és koreográfus-asszisztensként őrzi és örökíti tovább a Győri Balett értékeit.

Kara Zsuzsanna veszi át a díjat dr. Dézsi Csaba Andrástól (Fotó: Marcali Gábor)

Ugyancsak Győr Művészetéért díjat vehetett át Szikra József, a Győri Nemzeti Színház színművésze is, akit 1982-től láthat számos darabban a győri közönség. Fellépett a Padlás, a Csárdáskirálynő, a Légy jó mindhalálig, a Nóra, a Macska a forró bádogtetőn című darabokban és még számos előadásban. Az elmúlt szűk négy évtizedben egészen 2020-ban történt nyugdíjba vonulásáig a Győri Nemzeti Színház meghatározó színművésze volt, ez lett az ő bázisa, munkásságának központja. Szikra József szerényen úgy fogalmazott, reméli, hogy az élete több mint felét kitevő győri munkássága nem telt hasztalanul. A díj átvételekor hozzátette, a gyerekszínházi előadások révén több ezer gyermekhez juttatott el maradandó értékeket, de rádiós és publikációs tevékenységét is igyekezett a legjobb tudása szerint végezni. „Életem a színház, és attól, hogy nyugdíjba mentem, ez nem változik” – mondta.

Szikra József a díjátadón (Fotó: Marcali Gábor)

Győr Közművelődéséért díjban részesült Nagy Vilmos, a Ménfőcsanak-Gyirmót Művelődési Központ igazgatóhelyettese, aki 1997-ben művelődésszervezői munkakörben kezdett el dolgozni a Petőfi Sándor Városi Művelődési Központban, később mint megbízott igazgató tevékenykedett. A Győri Fesztivál- és Rendezvényszervező Irodánál csoportvezetői feladatokat látott el tíz évig. 2009-től a Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ közművelődési egységét vezette, 2011-től a Kertvárosi Közoktatási Főigazgatóság és ÁMK igazgatóhelyettese volt. 2013-tól a Ménfőcsanak–Gyirmóti Művelődési Központban koordinálta az intézmény szakmai tevékenységét mint igazgatóhelyettes; és jelenleg is az intézményben dolgozik. „A mi küldetésünk a kultúra közvetítése, ezt szeretném tovább folytatni, és az elismerés ebben is megerősít” – fogalmazott a negyed százada a győri közművelődés és kultúra területén tevékenykedő kitüntetett. Hozzátette, kollégáival olyan programokat szerveznek, amelyek valódi értéket képviselnek és útravalóul szolgálnak.

Nagy Vilmos és dr. Dézsi Csaba András (Fotó: Marcali Gábor)

A polgármester posztumusz „A Győri Városháza Ezüst Emlékérmét” adományozta Farsang Sándor festő-grafikusművész és művésztanár részére, amelyet özvegye, Farsang Sándorné vett át. Farsang Sándor majd négy évtizedes munkájával kötődött Győr városához, a Győri Grafikai Műhely alapító tagja, éveken keresztül a Művészeti Alap megyei képviselője, valamint a Képző- és Iparművészek Szövetségének észak-dunántúli titkára volt. Művésztanárként a Kovács Margit Alapfokú Művészeti Iskolában és a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolában tevékenykedett. Festményei és grafikái számos hazai köz- és magángyűjteményben megtalálhatóak, kiállításai Európa-szerte láthatóak voltak, munkásságát számos díjjal ismerték el.

Farsang Sándorné (Fotó: Marcali Gábor)

Az ünnepségen az önkormányzat kulturális intézményeiben kiemelkedő munkát végző kollégák is elismerésben részesültek, majd a magyar kultúra napi műsor következett, amelyben közreműködött Csiba Júlia népdalénekes és Németh Dénes zenekara, valamint a Kiscserókok Néptáncegyüttes táncosai. A műsorban egy rendhagyó összeállítás is felcsendült Győr városának 750. évfordulója alkalmából, Barsi Ernő néprajzkutató gyűjtéseiből.

Tekintse meg a díjátadón készült teljes képgalériánkat!

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #díjátadás | #Győr | #Magyar kultúra hete |