Elindult a lakossági LED-csereprogram

Fotó: Vig Norbert
Kárpát Zsolt
2022.10.06. 16:45

Energiát, korszerűbb izzókat és olcsóbb villanyszámlát, ezt kapják a győriek a győri LED-csere programban. A polgármester közbejárására, az itt élők elsőként cserélhetik le ingyenesen a háztartásukban lévő régi izzókat, új, ledesre. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a korszerű és energiatakarékos égők Szentendréről érkeztek, több, mint 400 ezer darab, izzó várja új gazdáit, az igénylés szeptember elsején indult. Az első, hivatalos LED izzó osztást csütörtökön tartották az OSP-ben.

Hirdetés

Egymás után érkeztek a led izzó csomagokért az Olimpiai Sportparkba mindazok, akik már elvégezték a szükséges internetes regisztrációt. Minimális adminisztráció után szinte azonnal át is vehették az energiatakarékos fényforrásokat.

Országos szinten is nagyon fontos, hogy tudjuk csökkenteni az energia felhasználást. Szerencsére a győriek kapnak az alkalmon és mindenki átgondolta a saját világítási rendszerét, és ez alapján regisztrálnak. Úgy tűnik, jól működik az program, amely kiszámítja, hogy egy lakásban hány darab égő kell. A győriek tehát megértették a hívó szót és továbbra is arra bíztatok mindenkit, hogy jöjjön a takarékos izzókért.” – nyilatkozta a led osztás közben Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere.

Aki kedvet kapott, akár a város első emberével is fotózkodhatott, de ez szabadon választható program volt, nem kötelező.

Virág Lajos vehette át elsőként a led csomagot. Bár lakásában néhány izzót már lecserélt, most jól jönnek a takarékos ledek. „Van még egy-két régi hagyományos izzóm, azonban ez a mostani akció egy jó lökést adott nekem, hogy lecseréljem az összes égőt otthon.” – tette hozzá Virág Lajos.

Az energia válság közepén a győri polgármester szeptemberben jelentette be, hogy a led csere programmal megpróbál energiát adni a városban élőknek.

Nehéz pontosan kiszámolni, de ha egy háztartásban minden izzó energiatakarékos, akkor éves szinten több 10 ezer forintot is meg lehet spórolni.

Egyre több regisztráció érkezik Győrből, jellemzően 20-25 izzóhoz jutnak a győriek. Az éves fogyasztástól függ, hogy mennyi ledet kap valaki. Maximálisan egyébként hatvan izzóhoz lehet jutni.” – mondta el a Győr Plusznak Szebeni Márton, a CYEB Csoport ügyvezetője.

Akik az első ingyenes led osztásnál nem voltak ott, nem maradtak le semmiről, mert takarékos izzó van bőven, akár minden győrinek jut. Csak regisztrálni kell és átvenni a fényforrásokat.

Regisztrálni ide kattintva lehet!

Galéria: Vig Norbert

Korábban a témában:

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győr | #LED-csereprogram |