Regisztráljon még ma!

Indul a győri LED-csereprogram

Fotó: Vig Norbert
Németh Boglárka
2022.09.01. 10:25

Energiát, korszerűbb izzókat és olcsóbb villanyszámlát - ezt kapják a győriek a szeptember elsejétől igényelhető győri LED-csere programban. Dr. Dézsi Csaba András polgármester közbenjárásának köszönhetően a városban élőknek elsőként lesz lehetőségük ingyenesen lecseréltetni a háztartásukban meglévő összes, régi izzójukat, új, ledesekre. Ehhez nem kell mást tenni, mint a gyoriled.hu oldalon regisztrálni.

Az új, korszerű és energiatakarékos izzók Szentendréről érkeznek majd Győrbe, ezeket személyesen ellenőrizte a polgármester szerdán. A raktárban jelenleg több, mint 400 ezer darab izzó várja becsomagolva, hogy Győrbe érkezzen. Az igénylés szeptember elsejétől lehetséges a weboldalon. “Energiát adunk a győrieknek, a győri LED-csereprogram keretein belül. Lesz majd rendszeresen, de elsőként, október 6-án LED izzó osztás, ahogy annak idején a 750 Forintos érmét átadtuk a 20 év alatti győri gyermekeknek, fiataloknak, ugyanúgy minden győrinek, aki regisztrál, kicseréljük az égő készletét a teljes háztartásában“- tájékoztatott Dr. Dézsi Csaba András. 

Fontos, hogy azzal a névvel és annak a személynek az adataival regisztráljon egy háztartás, akinek a nevén van a villanyszámla. Az is fontos, hogy olyan e-mail címet adjunk meg, melyet aktívan használunk.

Két fajta, hagyományos izzó található meg a háztartások többségében az E27-es nagyobb, valamint az E14-es kisebb foglalatú, melyek Watt fogyasztását is meg kell adni, ezt azonban könnyen leolvashatjuk, hiszen a villanykörtéken ez szerepel. A weboldalon helyiségenként kell megadni mennyi és milyen típusú izzó van a háztartásban, valamint arról is nyilatkozni kell, hogy ezeket milyen gyakorisággal használja az adott család vagy háztartás.

Előfordulhat, hogy a LED-csereprogramban valaki kevesebb LED izzóhoz jut, mint amennyi jelenleg a háztartásában van, de ettől sem kell megijedni“A regisztrálás folyamán előfordulhat az is, hogy ahány égőt beírtak ebbe a programba, annál kevesebbre lesz jogosultságuk, ez azért van, mert egy algoritmus számolja ki, hogy kinek mennyi  égőre van lehetősége. Nem kell megijedni, vissza lehet lépni a programba, lehet korrigálni és a végén el lehet jutni majd a jó eredményig, ott le kell zárni a regisztrációt, erről kapnak egy visszaigazolást, a kiszállítást pedig a megfelelő időpontban meg fogja majd tenni a Cyeb – hangsúlyozta Briski Vilmos, a CYEB ügyvezetője. 


A regisztráció során fel kell még tölteni a személyi igazolvány és a lakcímkártya adatait is, valamint az ezekről készült fotót, vagy PDF-et. A villanyszámla esetén, ha rendelkezésére áll egy, a szolgáltatótól letöltött PDF dokumentum, akkor azt kell feltölteni, ha nem, akkor a villanyszámla első négy oldalára lesz szükség. A személyes adatokon felül pedig a villanyszámla adataiból is szükség lesz néhányra, például az időszaki fogyasztásra, valamint a becsült éves fogyasztásra KWh-ban megadva. Ha a szerződési feltételeket elfogadtuk akkor pedig már csak a véglegesítés hiányzik és kész is a regisztráció.

“Sajnos vannak olyanok, akik nem jogosultak ebben a programban részt venni, ők azok a családok, azok a háztartások, ahol jelen pillanatban 0 fogyasztással bírnak, vagy napelem van feltéve és az ő szaldó fogyasztásuk negatív. Itt nem tudjuk biztosítani a programban való részvételt” – számolt be a CYEB ügyvezetője. 


Akik viszont jogosultak, ők akár 25-30 ezer forintot is spórolhatnak. “Ennek megfelelően egy nagyon komoly energiamegtakarításuk lesz, ami már egy éves távlatban egy komoly összeg lesz. Most, amikor az energiaárak mennek fel, az áramnak az ára is a gáz mellett jelentősen emelkedik, akkor azt hiszem, hogy mindenki érzi azt, hogy tulajdonképpen arról szól a történet, hogy ne csak panaszkodjunk és nyögjünk a teher alatt, hanem próbáljunk meg tenni valamit azért, hogy a győriek inkább csökkentett terhet kapjanak. Polgármesterként ennyit tudok most hozzátenni” – hangsúlyozta a városvezető.

Az igényelt LED-eket első alkalommal október 6-án lehet majd átvenni. Az átvétel után a CYEB küld majd egy számlát, ezt azonban nem kell kifizetni. Erre csupán azért van szükség, mert a cég köteles az izzók áfáját átutalni az adóhivatalnak, ez azonban a lakókat nem érinti.

Galéria: Vig Norbert

Kattinston és spóroljon: gyoriled.hu