Elfogadott büdzsé, folytatódó győri fejlesztések

Fotó: Marcali Gábor
Zombai-Kovács Ákos
2022.07.20. 11:53

Elfogadta az Országgyűlés Magyarország 2023-as költségvetését, jövőre a legfőbb cél az eddig elért eredmények megőrzése és a biztonságos működés biztosítása. Erről Győr országgyűlési képviselője beszélt egy szerdai sajtótájékoztatón. Simon Róbert Balázs kiemelte, a háborús, inflációs helyzet okozta gazdasági bizonytalanság ellenére a győri nagyberuházások többsége folytatódik. A vízi élménypark, a mentőállomás, az adyvárosi parkoló lemez és a győri innovációs park is el fog készülni, csak a belső, keleti tehermentesítő út megépítését halasztják el egy időre.

Elfogadták a 2023-as költségvetést, a büdzsé legfőbb célja jövőre az eddig elért eredmények megőrzése és a biztonságos működés biztosítása. Erről beszélt Győr országgyűlési képviselője szerdán, egy sajtótájékoztatón. „Több mint 1500 milliárd forinttal honvédelmi és rezsivédelmi alapokat hoztunk létre, a családok támogatását 450 milliárd forinttal megnöveltük, nyugellátásra 730 milliárd forinttal, oktatásra 200, egészségügyre pedig 100 milliárd forinttal fordítunk többet jövőre” – mondta Simon Róbert Balázs.

A háborús, inflációs helyzet ellenére a Győrben megkezdett nagyberuházások folytatódnak, jelentette be a képviselő. Simon Róbert Balázs kiemelte, a vízi élménypark, a mentőállomás, a parkolólemez, az innovációs park és a Prohászka Iskola felújítása is folytatódni tud.

„Az önkormányzat nagyprojektjei közül a vízi élménypark, a mentőállomás és az adyvárosi parkolólemez építése folytatódhat, ehhez a kormányzat továbbra is biztosítja a forrásokat, az egyetem innovációs parkja is a tervek szerint készül, illetve a Prohászka Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda felújítása is rendben halad, ez az egyházmegye beruházása, szintén állami forrásból” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

A belső, keleti tehermentesítő út és egy új Mosoni-Duna híd megépítését azonban egyelőre elhalasztották. „2023-ban biztosan nem fog elindulni ez a fejlesztés, két miniszterrel is tárgyaltam az elmúlt időszakban, arra kaptam ígéretet, hogy ebben a parlamenti ciklusban elindulhat ez a szintén fontos beruházás” – hangsúlyozta a politikus. A képviselő kiemelte, a kialakult gazdasági helyzetben a megyét érintően, a Sopron mellett készülő Fertő-parti nagyberuházás munkálatait ugyancsak felfüggesztették, de végleges döntés még abban az ügyben sincs.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos