Életet mentettek a győri rendőrök

Havassy Anna Katalin Fotó: Győr+ Média
2023.03.06. 12:24

A rendőri hivatás sokrétűségéről már számos cikk született, az egyenruhásoknak a kilátástalannak tűnő helyzetekben is helyt kell állniuk. Ezt tette vasárnap Kiss Tivadar rendőr százados és két bajtársa is, akik a zsarulét talán legszebbjét hajtották végre: megmentették egy ember életét.

Kiss Tivadar, a Győri Rendőrkapitányság századosa elhivatott a rendőr, aki folyamatosan fejleszti a tudását. Teszi ezt azért, hogy ha kell, a legmagasabb szinten teljesíthessen a felmerülő szituációkban. Érdemes megemlíteni, hogy évekkel ezelőtt elvégezte a PoliceMedic tanfolyamot, amely egy emelt szintű elsősegély tanfolyam, kifejezetten egyenruhások részére. A speciális életmentő eszközökkel ellátott PoliceMedic elsősegély táskát magánál tartó rendőr plusz esély az életre. A százados Győrben az elsők között szerezte meg a képesítést, s azóta többször is bizonyította tudását. Olyannyira, hogy a megyében mára már ő oktatja azokat a rendőröket, akik szeretnék elsajátítani az elsősegélynyújtásnak ezt a professzionálisabb szintjét.

Március 5-én is életveszélyhez riasztották a hatóságokat: a bejelentés szerint Győr egyik panelházának tetején egy embert vettek észre, aki vélhetően véget akart vetni az életének. Ilyenkor minden pillanat számít. A helyszínre Kiss százados, Németh Kornél főtörzsőrmester és Bacsiszta Milán törzsőrmester érkezett meg elsőként. A szintén megérkező tűzoltókkal egyeztetve a rendőrök felmentek a 11. emeletre, ahol egy nőt pillantottak meg, amint a semmi fölött lógatva a lábát ül a párkányon.

„A hölgy még két kézzel fogta a párkányt, de már az egész testével lefele dőlt.Tudtuk, hogy nem késlekedhetünk, így azonnal megszólítottuk. Balra fordította a fejét és Németh Kornél főtörzsőrmesterrel vette fel a szemkontaktust, aki igyekezett nyugtatni, lebeszélni. Összeszokott csapat vagyunk, így egy apró jelzéséből rögtön tudtam, hogy eljött az én időm: letérdeltem és jobbról odakúsztam a hölgy mögé. Benyúltam a hóna alá, és hátrafelé dőltem, hogy tulajdonképpen magamra rántsam. Mind a ketten hanyatt estünk, de ez volt az egyetlen biztonságos módja annak, hogy beemeljem” – mesélte Kiss Tivadar százados, aki azt is elmondta, minden életmentésnél fontos, hogy a saját épségüket is óvják. Azért térden kúszva közelítette meg az asszonyt, s azért ragadta meg a fent taglalt módon, mert így biztos lehetett abban, hogy nem fogja magával rántani a mélybe, akkor sem, ha némileg ellenáll a mentési kísérletnek.

Szerintem alig telt el fél perc ott fent a tetőn, amikor a tűzoltók már lefele kísérték a hölgyet és átadták a mentőknek. Örülök, hogy sikerült segíteni a bajtársainkkal, s minden szava igaz volt Németh főtörzsnek: nincs olyan rossz döntés vagy helyzet, amire a halál lenne a megoldás!” – zárta Kiss Tivadar rendőr százados.

Szerencsés véget ért tehát a vasárnap esti ijesztő eset, köszönhetően a rendőri felkészültségnek. Egyben természetesen figyelemfelhívó is, hiszen soha nem lehet olyan elkeserítő a helyzet, hogy valaki azt az utat fontolgassa, hogy véget vet az életének. Figyeljünk egymásra, ne menjünk el szó nélkül a szomszédok, munkatársak, ismerősök mellett! Soha nem tudhatjuk, mikor szorul valaki segítségre. Ha pedig a fentihez hasonló vészhelyzetet veszünk észre, azonnal tárcsázzuk a 112-es segélyhívót, mert minden pillanat számíthat!

Kérjen segítséget, mert van! Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt! Minden élet számít!
Kapcsolódó témák: #életmentés | #Győr | #rendőrség |