Hirdetés

Életet mentett a győri rendőrnő

Fotó: Marcali Gábor
Pécskai István
2022.07.18. 15:22

Hőssé vált Horváth Helga rendőr-főtörzsőrmester, az M1-es autópálya balesethelyszínelője. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya és Forgalom Ellenőrző Alosztályának munkatársa szombat este 19 óra után kollégájával egy vészvillogóval várakozó, svéd személyautóra lett figyelmes az M1-es autópályán Ausztria irányában, Börcs térségében. Észlelték, hogy a gépkocsi vezetője egyedül, eszméletlenül ül a kocsijában. Nem adott életjelet magáról, se légzése, se pulzusa nem volt a mindössze 21 esztendős férfinak.

Hirdetés

„Alapesetben, ha nincs közlekedési baleset, akkor járőrfeladatokat végzek el. Az autópályán fokozott figyelmet fordítunk a leállósávon álló autókra, hiszen ott tartózkodni különösen balesetveszélyes, csak műszaki hiba esetén szabad. Megálltam a jármű mellett, bekapcsoltam a megkülönböztető fényjelzést, majd odamentem az autóhoz. Láttam, hogy a vezetője a kormányra borult. Többször bekopogtam hozzá, de egyáltalán nem reagált. Kinyitottam az ajtót, és hátrahajtottam a fejét. Láttam, hogy élettelen, nem lélegzik, nincs pulzusa. Eltorzult az arca, tónustalan volt a teste” – mesélte Horváth Helga a Győr+ Médiának.

A rendőr-főtörzsőrmester hozzátette, amikor meglátta, hogy nagy a baj, azonnal döntött, s kiszedte az élettelen testet a járműből.

Hirdetés

A leállósávon megkezdtem az újraélesztést. Kizárólag csak mellkaskompressziót alkalmaztam, mindezt tizennyolc percen keresztül. Közben kommunikáltam a járőrtársammal, Halász Teodóra rendőrőrmesterrel. Őt kértem meg, hogy hívja az ügyeletet és a mentőket. Emellett átnézte a gépjárművet, értesítette a közutat, és lassította a forgalmat. A leállósávon egy ilyen műveletnek nekiállni nagyon veszélyes” – tette hozzá Horváth Helga.

A mentősök két percen belül a helyszínre érkeztek.

Miután tizennyolc percig végeztem a mellkaskompressziót, a fiatalember egyszer csak levegőt vett, felnézett, majd ismét eszméletlen lett. Utána stabil lett az állapota, ismét lélegzett, s volt szívverése is. A mentősöknek már egy stabil állapotú sérültet tudtam átadni” – fogalmazott Horváth Helga, aki 2014-ben elvégzett egy rendőrök számára meghirdetett Police Medic-tanfolyamot.

Két évvel később pedig egy újabb képzésen vett részt, amelyet követően oktatóként segítette a megyei állomány tagjait az elsősegélynyújtást, illetve az újraélesztést illetően. Mindennek is köszönhetően tudott gyorsan reagálni ebben a kritikus helyzetben.

„Ennek ellenére félelmetes volt, hogy nem egy oktatóteremben, egy műbabán kellett mindezt elvégeznem, hanem a helyszínen, élesben. Ez volt az első újraélesztésem” – nyilatkozta a hős rendőr.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #autópálya | #életmentés | #m1 | #rendőrség |
likeold
a fb oldalunkat