Egymilliárdból fejlesztették a győri hulladékgazdálkodási rendszert

Földvári Gabriella Fotó: O. Jakócs Péter
2023.11.29. 15:09

Több mint egymilliárd forintból fejlesztették tovább Győr és térsége hulladékgazdálkodási rendszerét, amelyet szerdán mutattak be a sajtó képviselőinek a sashegyi Hulladékkezelő Központban.

Több mint egymilliárd forintból fejlesztették tovább Győr és térsége hulladékgazdálkodási rendszerét. Lezárult a „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” című projekt, melyet szerdán mutattak be a sajtó képviselőinek a sashegyi Hulladékkezelő Központban.

Nagy Csaba, a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: városunk mindig is meghatározó szerepet töltött be a hulladékgazdálkodásban, 2000-ben Győr volt az első magyarországi nagyváros, ahol elindult az egész városra kiterjedő szelektív hulladékgyűjtés. Aztán 2009-ben beindult Magyarország egyik legmodernebb hulladékgazdálkodási rendszere Győrben, amely 112 települést szolgál ki. Az európai uniós támogatásnak köszönhetően ennek a modern hulladékgazdálkodási rendszernek a finomhangolása valósulhatott meg. „A köztisztaság fokozása érdekében megnövelhettük a hulladékgyűjtő helyek számát, a hagyományos 1100 literes kocka szelektív hulladékgyűjtő edényeket lecseréltük harang alakú, 1500 és 2500 literes gyűjtőedényekre. A hulladékkezelő központban is nagy előrelépés történt az uniós forrás által, három speciális célgépet szereztünk be, ami nagy segítség a munkánk során. A projekt minden eleme hozzájárul és segíti azt a célkitűzést, hogy továbbra is Győr legyen Magyarország legélhetőbb városa” – hangsúlyozta Nagy Csaba.

Szabó Jenő, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Tanácsának elnöke pedig azt emelte ki, hogy a beruházások mellett több mint száz eseményt rendeztek a környezettudatosság, a szemléletformálás jegyében, az óvodai foglalkozásoktól az általános és középiskolai interaktív előadásokig, valamint települési rendezvényeken, fesztiválokon tudták felhívni a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr | #híradó | #hulladékgazdálkodás | #pályázat |