Ismerd meg a feromoncsapdát!

Egyedülálló rendszert építettek a győri Kertbarátok

Fotó: Marcali Gábor
Ferenczy Balázs
2019.09.15. 18:55

Hazánkban elsőként hozott létre növényvédelmi előrejelző rendszert a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete.

A szakemberek feromoncsapdás előrejelző rendszert építettek ki idén nyáron.

Nagykutasi Viktor, a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének elnöke a Győr+ megkeresésére elmondta, nincs még egy város az országban, ahol egy körzetet körbeölelő csapdahálózat lenne kiépítve, és ezen adatok bárki számára ingyenesen elérhetőek lennének.

Előrejelzésre szolgál a különleges rendszer
Fotó: Marcali Gábor

A feromoncsapda előrejelzésre szolgál, jelzi a molylepke jelenlétét, így már a hernyó kártétele megelőzhető. A feromoncsapdák csalétke a nőstény lepke ivari csalogatóanyagát (szexferomonját) tartalmazza, ami a faj hímjeire erősen vonzó hatású.

A feromonok gyakorlati alkalmazásának legkézenfekvőbb módja, ha csalétekként csapdába helyezzük őket és a fogás alapján tájékozódunk a kártevő fajok jelenlétéről, rajzáskezdetéről, populációnagyságáról és rajzásmenetéről egy kérdéses területen. Ez a módszer hatékonyabb, célzottabb, környezetbarátabb és kevesebb költséggel járó vegyszeres növényvédelmet biztosít a termesztők számára.

A fotó is mutatja: hatékony a győri rendszer
Fotó: Marcali Gábor

Ezek a csapdák bárhol üzemeltethetőek és egyszerűen kezelhetőek

Az egyesület tagjai Győr környékén négy helyszínen üzemeltetnek csapdát: a Banai úti zártkerteknél kettőt, emellett pedig egy-egy üzemel Győrszentivánon és Vámosszabadin.

Egy fénycsapda is segíti az előrejelző munkát. A fénycsapda Győr körzetében található rovarok előrejelzésére, meghatározására szolgál. Segítségével az újonnan megjelenő kártevők is könnyen beazonosíthatóak, de a már ismert kártevők rajzását is meghatározhatjuk vele. A táblázatból könnyen kiolvasható, mikor ugrik meg az egyes kártevők száma, így adott, hogy mikor mi ellen kell védekezni.

A kertbarátok méréseinek adatai nyilvánosak, a gyorikertbarat.hu weboldalon bárki megtekintheti őket, segítségével pedig hatékonyabban tud védekezni a megjelenő kártevők ellen, hiszen a növényvédő szer kiválasztásához is adnak tanácsot.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Rádió | #Kertbarát | #napi érdekes |