Szemszög

Egy teáskanál méz egy élet munkája

Nagy Ferenc
2021.05.20. 11:39

Sokan nem is gondoljuk, hogy minden harmadik megrágott falat az emberiség mindennapjaiban, a méhek munkájának gyümölcse. Ma van a méhek világnapja.

Egy teáskanál méz egy élet munkája. A méhcsalád dolgozói általában 40 napig élnek. Ennyi idő áll a rendelkezésükre, hogy eleget tegyenek genetikailag diktált kötelezettségüknek, hogy családjukról gondoskodjanak. Sokan nem is gondoljuk, hogy minden harmadik megrágott falat az emberiség mindennapjaiban, a méhek munkájának gyümölcse.

Ahogy Albert Einstein mondta: „a méhek ha kipusztulnak, az emberiség azt legfeljebb négy évig éli túl, utána a mi fajunk is kihal”. Ők porozzák be a növények jelentős részét, hogy azok gyümölcsöt és magvakat érleljenek. Ezek képezik a a fő táplálékát az állatoknak és az emberiségnek.

Volt szerencsém közelebbről is megismerkedni ezekkel a kedves, szorgalmas állatokkal, mert épp rejtett életmódjukról forgatok filmet. Napsütéses vasárnap délelőtt vágóképeket készítettem vadrózsabokorról, vörös here mezőről, és úgynevezett méhlegelőkről. Nagyon elszaladt az idő, és már nem volt lehetőségem hazaszaladni átöltözni, ezért shortban, pólóban érkeztem a kaptárakhoz, ahol méhész barátom fogadott. Csóválta a fejét, mondván itt baj lesz, mert a kaptárt védelmező méhek, össze fognak csipkedni. Hihetetlen módon csípések nélkül úsztam meg a forgatást, ahol sikerült egészen fantasztikus felvételeket készíteni. Öröm volt nézni azt az elszántságot, amivel gondozzák a családjukat, tisztogatják a kaptárt, etetik a jövő nemzedékét, és hordták a nektárt. Közben azért néhány fotót is készítettem illusztrációképpen.

Győrben abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy számtalan, virágzó bokor, fa és egynyári növény biztosítja a város klímájának védelmét, valamint szemet gyönyörködtető látványban lehet része a polgároknak és az ide látogató turistáknak. Ezek a virágzó szépségek megfelelő táplálékot adnak a méheknek, és élőhelyet egyéb apró állatoknak. A házi méhek csodás kis élőlények, akik biztosítják a biológiai körforgása bolygónkon, és lehetővé teszik számunkra az életet. Vigyázzunk rájuk!

Kapcsolódó témák: #Győr | #Szemszög |