EESZI

Egy nap az egészség jegyében

Fotó: a szerző felvétele
Ficsór Dávid
2021.09.28. 13:21

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény „Győr-Újváros szociális városrehabilitációhoz kapcsolódó társadalmi együttműködést erősítő komplex program” című projektjének újabb eleme valósult meg kedden. Az „Egy nap az egészség jegyében” rendezvényen a városrészben élők egészségügyi szűrővizsgálatokon és egészségmegőrző programokon vehettek részt. A résztvevő idősek szerint nagyon hasznosak az ilyen és ehhez hasonló események.

Ülőtornával indult a nap az EESZI Kossuth utcai Idősek Otthonában, ami kedden az egészség jegyében zajlott. Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Újváros városrehabilitációjához kapcsolódó projektje keretén belül rendezték meg a programot.

„Különböző szűrővizsgálatokat tartunk az idősek részére, gyógytorna foglalkozás, mozgásprevenciós előadások, masszázs is szerepel a programban, de dietetikus is érkezik a rendezvényre, aki az idősekkel együtt készít majd el egészséges ételeket. Igyekszünk az idősek felé az egészségtudatosságot, az egészségmegőrzés fontosságát kommunikálni”- mondta Némethy Veronika, az EESZI Győr nappali ellátások szakmai vezetője.

Telitalálatnak bizonyult az ülőtorna megszervezése, hiszen egy széken ülve otthon is könnyen átmozgathatják magukat az idősek.

„Ez óriási! A hölgy nagyon tud! Jól megmozgatott bennünket és ez annyira jól esett. Most megyek majd vérnyomás és vércukorszint mérésre, minden idősnek csak ajánlani tudom, hogy legközelebb látogasson el erre a programra” – lelkendezett Oláhné Turi Mária.

Oláhné Turi Mária

A terem egyik sarkában zajlott a vércukorszint és vérnyomásmérés. A gyors eredmények sokat segíthetnek az időseknek, hogy megtudják, milyen állapotban is vannak.

„Nagyon jó dolognak tartom. Legyen még több ilyen! Ezt a tornát azt hiszem, hasznosítani fogom majd a jövőben” – hangsúlyozta Csonka Károlyné.

Csonka Károlyné

Egy speciális gépet is kipróbálhattak a szépkorúak, ami a testösszetételüket mutatta meg, az alapos feltérképezést követően pedig akár dietetikushoz is fordulhattak.

„Nekem nagyon tetszik ez a program, örülnék, ha többször is lenne. Ez az ülőtorna is nagyon tetszett, főleg azért, mert reggelente én is tornázom, így tudom hasznosítani a gyakorlatokat” – mondta Varga Istvánné.

Varga Istvánné

A tartalmas egészség napra folyamatosan érkeztek az idősek. Aki éppen nem vett részt valamilyen mérésen, vagy előadáson, az szívesen beszélgetett a többi résztvevővel. Elmesélték tapasztalataikat, gondjukat, bánatukat, örömüket egy ízletes tea és egy kis sütemény társaságában.

Kapcsolódó témák: #EESZI | #egészség | #Győr+ TV | #idősek |