Egészséges táplálkozással is megelőzhetők betegségek

Győr+ Illusztráció: Pixabay
2023.10.22. 14:14

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás olyan tényező, amellyel számos krónikus vagy súlyos betegség megelőzhető, valamint vitathatatlan a szerepe a testi és lelki egészség, a jó szellemi és fizikai teljesítőképesség megőrzésében és az egészséges öregedésben is.

Fontos a változatosság és mértékletesség a táplálkozásban, valamint a rendszeresség: napi 3-5 étkezés kisebb adagokban, illetve a szélsőséges diéták kerülése. Javasolt a bőséges gyümölcs- és főleg zöldségfogyasztás. Emellett a teljes kiőrlésű gabonakészítmények, hüvelyesek, tengeri halak, sovány húsok, zsírszegény tej és tejtermékek, növényi fehérjeforrások (diófélék, olajos magvak, száraz hüvelyesek), állati zsírok helyett növényi olajok fogyasztása ajánlott. Belsőséget és húskészítményeket csak ritkán és kis mennyiségben fogyasszunk. 

Tartózkodjunk a cukrot tartalmazó ételektől, italoktól – ezek csak ritkán, kis mennyiségben javasoltak –, illetve a sófogyasztással is óvatosan kell bánni. A telített zsírsavak bevitele ne haladja meg a napi energia 10 százalékát, a transzzsírsavaké az 1 százalékot, a koleszteriné a 300 mg-ot. A zsírosabb ételek mennyiségét érdemes visszaszorítani, és rántás nélküli főzelékeket, sovány húsokat készíteni. Ha valamit vásárolunk, az összetételi adatokat mindig ellenőrizzük a csomagolt élelmiszerek címkéjén. A  rendszeres fizikai aktivitás az egészséges életmód elválaszthatatlan része, ezért a megfelelő étkezés mellett naponta érdemes egy kis mozgást beiktatni.

Az egészséges táplálkozási szokások kialakításával az egészségben töltött életévek jelentősen növelhetők!

Kapcsolódó témák: #egészség | #táplálkozás | #WHO Győr |