Előzetes bejelentkezés, testhőmérséklet-vizsgálat és maszk

Részlegesen megszűnik a látogatási tilalom

Fotó: Marcali Gábor
Szabó Csilla
2020.06.10. 16:36

Az idősek nagy örömmel fogadták, hogy újra találkozhatnak rég nem látott hozzátartozóikkal, rengeteg mesélni valójuk lesz egymásnak az eltelt közel négy hónap után. Az országos tisztifőorvos ugyanis részlegesen feloldotta a bentlakásos szolgáltatást nyújtó intézményekben elrendelt látogatási tilalmat. A győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI) idősek otthonaiban a látogatás június 8-tól engedélyezett.

Az országos tisztifőorvos részlegesen feloldotta a látogatási tilalmat, előírva az intézményvezetőknek, hogy a járványveszély elkerülésének figyelembevételével határozzák meg a látogatási rendet. Az EESZI bentlakásos otthonaiban a látogatás június 8-tól engedélyezett a hatályos házirendben foglalt látogatási időben.

Kányai Róbert igazgató felhívta a figyelmet arra, az intézmények lakói több mint három hónapja védett környezetben élnek, ezért minden fertőzésre fokozottabban érzékenyek.

A hozzátartozóktól kérik az intézmény által előírt szabályok szigorú betartását, azért, hogy az esetleges fertőző megbetegedéseket elkerüljék.

Az idősek látogatása a mentálhigiénés csoport munkatársaival vagy az erre kijelölt ápolóval történő előzetes telefonos egyeztetés után lehetséges. A bejelentkezéseket a 6 telephely (Apáca utcai, Cuha utcai, Kálóczy téri, Mohi utcai Idősek Otthona, Lepke utcai és a Répce utcai Idősek Gondozóháza) telefonjain fogadják naponta 8-15.30 óra között.

Az intézményvezető hozzátette, egyszerre egy látogatót fogadhatnak az idősek 30 percre, az érkező hozzátartozók testhőmérsékletét érintés nélküli infra hőmérővel ellenőrzik.

Kérik, hogy csak egészséges személy látogassa a szociális intézményben élő ellátottat. Kötelező a szájmaszk használata, a kézfertőtlenítés az intézmény bejáratánál és a szociális távolság betartása.

Az időpont egyeztetéskor a hozzátartozó kérjen részletes felvilágosítást a látogatási rendről, hogy minél zökkenőmentesebb lehessen a látogatás.

Az elmúlt napok tapasztalata alapján együttműködőek a hozzátartozók, és az idősek nagyon örülnek a látogatóknak, hiszen nehezen élték meg ők is az elmúlt időszakot a szeretteikkel való személyes kapcsolat nélkül. A jó idő pedig lehetőséget ad az udvaron történő találkozásra is. A fekvőbetegek esetében a hozzátartozó bemehet a szobába, az étterem és társalgó helyiségben is van lehetőség a beszélgetésre. Csomagot is lehet hozni az idősek részére, amely 24 órára karanténba kerül, mielőtt átadnánk a bentlakó részére” – mondta az EESZI igazgatója.

Kapcsolódó témák: #EESZI | #Győr | #Járványhelyzet | #koronavírus |