Dr. Seres Irén, a legendás gyermekorvos unokája visszatért Győrbe gyógyítani

Győr+
2023.11.18. 15:07
Hirdetés

Áprilisban nyitotta meg országos hálózatának ötödik rendelőjét a Fájdalom Ambulancia Győrben, az ETO Park második emeletén. A lassan húszéves múltra visszatekintő, mozgásszervi gyógyítással foglalkozó intézmény alapítója és vezetője, dr. Magyar Mátyás számára nem idegen terep városunk, lévén a legendás gyermekorvos, dr. Seres Irén unokája.

Irénke néni januárban ünnepelte 101. születésnapját népes családja körében Budapesten, ahol egy idősotthon lakója. Itt kerestük fel őt fiával, dr. Magyar Vilmossal, és unokájával, dr. Magyar Mátyással.Beszélgetésünk során elmesélte küzdelmes, de gazdag életének történetét. Három gyermekkel büszkélkedhet, akik mindannyian az ő példáját követték, és az orvosi pályát választották.

Irénke néni gyermekkorát a kelet-magyarországi Derecskén töltötte. Apja és nagybátyja jómódú iparosok voltak. Visszaemlékezései alapján aktív gyermek volt, az iskola és a házimunka mellett az úszásra is mindennap talált időt. Bár felmenői között nem volt orvos, a gyógyító hivatás már fiatalon vonzotta. Az út a pályára azonban nem volt könnyű. Naponta vonattal utazott Derecskéről a debreceni Svetits-gimnáziumba, ösztöndíját pedig a jó tanulmányi eredményekhez kötötték. A gimnázium után hamarosan kitört a II. világháború. A fiatal lány meghallva sorshívását, orvostanhallgatóként a fronton és a derecskei kórházban gyógyított.

Férjével 1949-től ötven éven keresztül voltak házasok. Őt követte Szegedre, ahol Vilmos egyetemista volt. A fiatal futballista azonban abdaiként nem sokáig bírta az alföld egyhangúságát, így az ötvenes években Győrbe költöztek.

A Rába-parton találtak otthonra, Irénke pedig a Híd utcai OTI-ban kezdett rendelni. Emellett építette fel magánpraxisát, és lassan a város egyik legismertebb gyermekorvosává vált.

Életét a család és a gyógyítás töltötte ki, de erre is boldogan emlékszik vissza. 85 éves korában vonult nyugdíjba, de az aktivitását a mai napig megtartotta. Hetente többször tornázik fizikoterapeuta segítségével a Fájdalom Ambulancián, elméjét pedig a sakkal tartja karban. Leggyakoribb partnere Vilmos fia, aki Budapest XI. kerületében hasonló megbecsülésre tett szert orvosként, mint édesanyja Győrben. Kiemelkedő munkáját Pro Medicina és Batthyány-Strattmann László-díjjal ismerték el. Dr. Magyar Vilmos is őszinte kapcsolatra törekszik a pácienseivel, mindig elérhető, őszinte és lelkiismeretes.

Ezeket az Irénke nénitől örökölt értékeket a gyógyítás hivatását választó unokák, köztük dr. Magyar Mátyás is továbbviszi orvosi praxisában. Őt sikeres teniszkarrierjét kettévágó vállsérülése vitte a mozgásszervi gyógyítás irányába – így lett ortopéd-traumatológus. Már pályája kezdetén, 2003-ban elindította vállalkozását, a Fájdalom Ambulanciát, ami a konzervatív ortopédia (a mozgásszeri panaszok kíméletes, nem műtéti úton történő gyógyításának) hazai úttörője a mai napig.

A kis rendelő két évtized alatt nagy vállalatcsoporttá nőtte ki magát. A gyógyítás mellett ennek irányítása is komoly terhet ró Mátyásra. „Amikor nehézzé válik a munka, mindig eszembe jutnak nagymama szavai. 100. születésnapján azt mondta nekünk, hogy két fontos tanácsa van. Ebből az első az volt, hogy „amivel fenntartom magam, azt szeressem”. A gyógyítás hivatása mellett ezt a pozitív hozzáállást is igyekszem továbbvinni és továbbadni” – zárta beszélgetésünket dr. Magyar Mátyás.

(x)

Kapcsolódó témák: #ambulancia | #egészség | #ETO Park | #Győr |