Dr. Pergel Elza: Ki tudott volna erre felkészülni?

Fotó: O. Jakócs Péter
Mireider Máté
2022.09.22. 07:30

A Győr+ Reggeliben kéthetente a város alpolgármesterei vendégeskednek. Ezúttal dr. Pergel Elza látogatott el a stúdióba, ahol beszélt azokról a kihívásokról, amellyel városvezetőként kell szembenéznie.

Lehetett-e készülni erre az időszakra, amivel a városvezetésnek szembe kellett néznie az utóbbi időben? – kérdezték a műsorvezetők.

A beszélgetés első gondolata dr. Pergel Elza korábbi látogatására reflektált: akkor a nyaralás, a pihenés, a kikapcsolódás fontossága volt az alpolgármester tanácsa. Győr kereszténydemokrata alpolgármestere kifejtette: nem a kánikula az ő időjárása, élvezi a kicsit hűvösebb időt is, de a munka az év minden szakában folyik, főleg amikor olyan kihívásokkal szembesülnek, mint amelyekkel Győr nézett szembe az elmúlt években.

„Nem tudtunk arra készülni, hogy beüt a Covid, hogy mi lesz azokkal, akik karanténban töltenek rengeteg időt, és mi lesz azokkal, akik megélik a tragédiákat” – ütött meg komolyabb hangot dr. Pergel Elza, utalva a nehéz kihívásokra az elmúlt évekből, aki rámutatott arra is: a háborús helyzet mellett még a migrációs kihívásokkal is meg kellett küzdenie Győrnek. „A város a lehető legjobban állt ehhez a helyzethez, mintaként is említettek bennünket, és nemzetközi szervezetek is többször látogattak el hozzánk” – árulta el az alpolgármester.

Folytatnám, hogy a Covid után utolért bennünket az energiaválság – szögezte le dr. Pergel Elza, folytatva a kezelendő helyzetek sorát.

„Tavaly december 14-én felmondta a gázszolgáltató a várossal a szerződést, tíz nappal Szenteste előtt” – kezdte el a városvezető. „Senki sem gondolta, hogy egyszer ez bekövetkezhet. A tiszta, jó, olcsó energia egyszer csak nem lesz. Ki tud arra készülni, hogy se üzemanyag, se gáz nem lesz? Egy jóléti társadalomban ez fel sem merül” – hangsúlyozta dr. Pergel Elza.

„Németországban is olyan plakátokat láthattunk, ahol mécsessel, virágcserepeket melegítve pótolják a közszolgálati fűtést idősek. Nem szegényebb, balkáni országokban, hanem Németországban. Ki tud erre felkészülni?” – tette fel a kérdést újra az alpolgármester, rámutatva a problémára.

A zenei szünet után az Alzheimer-napi világséta került szóba, ahol dr. Pergel Elza is részt vett, és elárulta: személyesen is érintett a témában az édesanyja révén.

„Fontos szerepe van mindenkinek, minden embernek a válságban” – tért vissza egy gondolat erejéig a korábbi témához a városvezető, aki azt is hangsúlyozta: az élet nem felfelé ívelő pálya, vannak benne felfelé és lefelé ívelő hullámok. „Most lefelé ívelő hullámban vagyunk, de együtt ki fogunk jönni belőle!” – tekintett előre a városvezető.

„Ebben a világban sokkal könnyebb körülmények között élünk, mint a ’60-as, 70′-es években tehették azt az emberek. És erre biztosan lehet ellenpéldát mondani, de általánosságban könnyebb az életünk: előkészített élelmiszereket fogyasztunk, kevesebbet kell utaznunk, hogy dolgozhassunk. De ebben a világban is velünk van az Alzheimer, és először csak apróságokkal indul: hová tettem a kulcsom, melyik táskában hagytam ezt vagy azt?” – részletezte dr. Pergel Elza, aki édesanyja példáját említette: ő sok odafigyelést, törődést igényelt a betegség miatt. „Elfelejtette, hogy reggel fel kell kelni, hogy a reggelit meg kell enni. Végül már úgy látogattam meg, mintha ő lenne az én gyerekem, és én az ő édesanyja” – osztotta meg a hallgatókkal dr. Pergel Elza. Merni kell segítséget kérni – összegezték az elhangzottakat a stúdióban lévők.

„Ne tragédiaként éljük meg a mostani kihívásokat, hanem helyzetként. Ne idegeskedjünk és stresszeljünk, mert az tovább rontja az életminőségünket! Gondoljunk arra, hogy együtt túl fogjuk élni, egymást segítve pedig könnyebben átvészeljük ezt is” – zárta látogatását a város alpolgármestere.

Tv-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #alpolgármesteri vizit | #dr. Pergel Elza |