Örömtánc és Alzheimer-séta

J. Kovács Andrea
2022.09.21. 12:15

„Megint kicsit boldogabb lettem én” - énekelték a fehérbe öltözött Senior Örömtáncosok a Széchenyi téren. S valóban, nemcsak nekik, hanem az őket néző és hallgató érdeklődőknek is mosolygósabban indult a délelőttjük.

A táncos program a harmadik alkalommal megrendezett Alzheimer Világnapi sétához kapcsolódott. Kányai Róbert, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézet igazgatója elmondta: a cél a figyelemfelhívás, az ismeretterjesztés. Mi az a demencia, miért kell odafigyelni rá, mit jelent a betegség? Beszélni kell róla, hiszen sokakat érint, az idősotthoni elhelyezésre várakozók egyharmadát.

„A világ egyik leggyorsabban terjedő betegsége. Bár sem az okot, sem a gyógyítás módját nem ismerjük, de valószínűleg a rohanó életvitel, a környezeti hatások hajlamosítanak rá.” – hívta fel a figyelmet megnyitójában dr. Pergel Elza alpolgármester. Személyes emlékeit is megosztotta nagyszüleiről, akik az utolsó pillanatukig tiszta tudattal éltek, az édesanyja viszont ebben a kórban szenvedett. Minden beteget a szokásosnál nagyobb türelemmel, szeretettel és békességgel kell körülvenni és ápolni – emlékeztetett az alpolgármester, majd köszönetet mondott a demenciával élők gondozóinak.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő is az elismerés szavaival kezdte köszöntőjét, hiszen a szociális szférában dolgozók az alacsonyabb bérezés ellenére is kitartanak hivatásuk mellett. Az idős betegek számára pedig létszükséglet a bajban feléjük nyúló segítő kéz.

Bognár István, a Brenner János Papnevelő Intézet lelki igazgatója a mindennapokban velünk lévő Isten jelenlétére hívta fel a figyelmet. Szólt a közösségben végzett imádság erejéről, s arról is, hogy emberségünkből adódó kötelezettségünk a rászorulók támogatása, az „álarcos” Krisztus felismerése.

A beszédek után a résztvevők a Káptalandombon át  elsétáltak a Kálóczy térre.

Galéria: Marcali Gábor

Tv-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #alzheimer | #séta |