Hirdetés

Dr. Magyar Piroska: Érezzük jól magunkat a bőrünkben!

Kaszás Kornél
2020.08.02. 15:15

Az elengedés folyamata fájdalmas, még akkor is, ha büszkén tekinthetünk a megtett útra. Dr. Magyar Piroska bőrgyógyász, kozmetológus negyvennyolc év után fejezte be a praktizálást, de egykori páciensei máig hiányoznak neki.

Hirdetés

Dr. Magyar Piroska a Balatonhoz közel fekvő Berhidáról származik, ahol boldog gyermekkorát töltötte. „A bátyáim kényeztettek, és egészen tizenöt éves koromig felhőtlen volt az életem. Ekkor azonban, súlyos betegség következtében elveszítettem az édesapámat – meséli a bőrgyógyász, majd hozzáteszi: – Az ő szavai csengtek évekkel később is a fülemben, mert azt szerette volna, ha orvos leszek.” Az édesapa egyetlen lánya pedig mindent megtett, hogy bekerüljön az egyetemre. Mivel az édesanyjának nem volt elég pénze a taníttatásához, a MÁV-nál dolgozott, és közben előkészítőre járt. A kitartása és elszántsága pedig meghozta gyümölcsét, hiszen 1966-ban felvételt nyert a Semmelweis Egyetemre.

Miután bőrgyógyászként, summa cum laude elvégezte az egyetemet, Budapestet, Esztergomot és Győrt jelölte meg, ahol a munkát és az életet is el tudta képzelni. A mai Petz Aladár Megyei Oktató Kórház elődjében kapott állást, ahol dr. Horváth György védőszárnyai alá került. „A főorvos úrnál mindent meg lehetett tanulni a szakmáról, és sokat publikáltunk is. Ráadásul a dunaszerdahelyi kórházzal is jó kapcsolatot ápoltunk, így többször fogadtuk őket Győrben, vagy tettünk látogatást náluk” – idézi fel a kezdeti időszakot dr. Magyar Piroska.

Hirdetés

A ’70-es évek második fele komoly változásokat hozott a bőrgyógyász életében, hiszen 1976-ban megszületett a fia, Endre. „Máig támaszom. Bár jelenleg Torontóban él, rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, és mindenben kikérjük egymás véleményét.” Fia születése után két évvel a magánrendelés mellett döntött, magánorvos pedig húsz esztendővel később, 1996-ban lett. Azóta számos páciensen segített, és adta vissza az önbizalmukat.

Vélhetően többekben felmerült a kérdés, hogy dr. Magyar Piroska miért nem várt még két esztendőt, hogy ötven év után búcsúzhasson el az orvosi pályától. A választ az elmúlt hónapok adják meg, illetve a koronavírus-járvány. „Hónapokig nem dolgozhattam, és máig bizonytalanabb minden, mint a járvány előtt. Ezért fájó szívvel, de visszaadtam a praxisomat. Az viszont örömmel tölt el, ha belegondolok, hány embernek segíthettem a pályám során.”

A szakember úgy látja, ahogy a külsőnkre is egyre nagyobb figyelmet fordítunk, úgy értékelődött fel a bőrgyógyász szakma is az elmúlt évtizedekben. „Amellett, hogy a beteg egészségét is visszaadtam, a szépségét is újra visszanyerte, ami a mindennapokban, akár egy állásinterjún vagy egy tárgyaláson is nagy jelentőséggel bír” – magyarázza.

A bőrgyógyász, kozmetológus korábban is rendszeresen megosztotta tanácsait, gondolatait a páciensekkel, így jelentek meg írásai az Új Nő című szlovákiai magazinban, és olvashattuk cikkeit a Turisztika és Gasztronómia című magazinban is. „A táplálkozásunkat és a lelki állapotunkat is tükrözi a bőr. Ezért fontos, hogy óvjuk, ápoljuk és odafigyeljünk rá” – hangsúlyozza a szakember. Dr. Magyar Piroska úgy látja, fontos, hogy a beteget meghallgassák, és a lelkére is kapjon gyógyírt. „Tapasztalataim szerint a páciensek többsége igényelte, hogy elbeszélgessünk, és a panaszokon túlmutasson a társalgásunk.”

Bár saját bevallása szerint nem könnyű az elmúlt évtizedek elengedése, dr. Magyar Piroska mindezt egy olyan városban teheti, amely a szívéhez nőtt az itt töltött időszak alatt. „Nagyon szeretem Győrt. Élhető város, ahol megtaláltam a közegemet” – mondja búcsúzáskor.

Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr |
likeold
a fb oldalunkat