Városi tervek a viziten

Győrben folytatni kell az ipar fejlesztését

Fotó: Vig Norbert
P. Csapucha Adrienn
2022.10.13. 07:38

Csütörtökön sem maradt el a polgármesteri vizit rádiónk stúdiójában. A reggeli műsorban dr. Dézsi Csaba András szólt a jelen nehézségeiről, a jövő kihívásairól, a tervekről, valamint az ipari park fejlesztésével kapcsolatos kérdésekre is válaszolt.

Székesfehérvár polgármestere látogatott a napokban Győrbe, a találkozón kiderült, hogy hasonló kihívásokkal néz szembe a két város – ez adta a vizit első témáját csütörtökön. Azonos a problémáink eredete, ez pedig nem más, mint az energiaválság. A gáz- és a villany ára nagyon megemelkedett, ennek a mértékét és következményeit a lakossági rezsicsökkentés miatt sokan még nem teljesen élik át” – mondta a polgármester. Példaként megemlítette: Az, hogy decemberben tudjuk a távhőt biztosítani, előreláthatóan 5,5 milliárd forintjába kerül a Győr-Szolnak.

A polgármester kiemelte: minden intézményben, cégnél, a közvilágításban szükség van a takarékosságra. Nem vagyok hajlandó csődbe vinni a várost, időben kell lépni– hangsúlyozta.

A városvezető elmondta: sokan felteszik a kérdést, hogy egy ilyen városban, ahol egy ekkora autóipari cég működik, mint az Audi, miként alakulhatnak ki komoly gazdasági gondok.

Nálunk egy korábbi, elődöm által kötött szerződésbe foglalták hogy maximum 1,6 százalékos lehet az iparűzési adó, amely 2027-ig nem emelkedhet egyetlen győri cégnél sem” kezdte válaszát a polgármester, majd így folytatta: “Az adóerő-képesség meghatározásakor azonban az állam a lehetséges maximumot, azaz a 2 százalékot veszi figyelembe. A két összeg között éves szinten 3,5 milliárd forint a különbség, vagyis ennyi pénztől esik el évente a város a beszedhető adóból.

A városvezető a viziten elmondta azt is, hogy az utóbbi időszakban több minisztériumban tárgyalt a beruházásokról, fejlesztésekről, a jövő terveiről. Dr. Dézsi úgy véli, hogy tervezni kell a jövőt, hiszen ha beindul a gazdaság, akkor annak előnyeit csak az tudja élvezni, akinek vannak már kész tervei.

Ezt követően az ipari park fejlesztése került szóba. Győr annak köszönheti eddigi gazdasági sikereit, hogy 125 éve működik az ipara. Tavaly azonban betelt az 1992-ben nagy viták után létrejött, igen sikeres ipari park, melyet tudatosan szeretnénk tovább fejleszteni” – ígérte dr. Dézsi Csaba András. Miután dr. Sík Sándor meghívására beszéltem a szentiváni emberekkel, az idősebb generációval, és tárgyaltam gazdákkal is, árnyaltabbá vált a kép. Folytatjuk a beszélgetéseket, a fiatalokat is szeretnénk ezekbe bevonni, de annak nincs értelme, hogy nagy lakossági fórumot tartsunk, ahol mindenki össze-vissza kiabál, vádaskodik, és a párbeszédnek minimális esélye sincs. A panaszokat, aggályokat igyekszünk orvosolni, és figyelünk arra, hogy egészségkárosító cégek ne telepedjenek le. Azoknak az egészségügyi rémhíreknek nem ismerjük a forrásait, amelyeket a legutóbbi fórumon hangoztattak a háziorvosoktól” emelte ki a polgármester. “Természetesen keressük, honnan eredhetnek ezek az adatok, hiszen az eddig megismert 2017-es, 2019-es, és 2021-es átfogó egészségügyi helyzetképben az szerepel: a győrszentiváni városrészben a daganatos és a légzőszervi betegségek száma nem magasabb sem az országos átlagnál, sem a kontrollcsoportként felhasznált közeli településekben mért értékeknél. Az azonban komoly kérdés, hogy ha valóban a daganatos betegségek nagymértékű emelkedését észlelte egy háziorvos, akkor vajon ezt jelezte-e az illetékes hatóságnak? Egy biztos: Győr és ezen belül Győrszentiván értékeit a polgármester képviseli.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt