Polgármesteri vizit

Dr. Dézsi: ha közvetlenül kommunikálunk, megoldást találhatunk a problémákra!

P. Csapucha Adrienn Vig Norbert
2023.01.19. 09:00

Aktuális, Győrt érintő kérdésekből ezúttal sem volt hiány a polgármesteri viziten, csütörtökön ugyanis ismét rádiónk stúdiójába látogatott dr. Dézsi Csaba András. Az úszásoktatással kapcsolatban folytatott tárgyalás mellett a városvezető beszélt a Pannon-Víz helyzetéről, de a műsorban többször kiemelte a közvetlen kommunikáció, a lakossággal történő párbeszéd fontosságát.

A szerdai úszásoktatással kapcsolatos egyeztetésről kérdezték elsőként a műsorvezetők a polgármestert. “Arra gondoltunk, hogy meghívunk mindenkit aki gyakorlati kapcsolatban van az úszásoktatással. Elmondtam személyesen a helyzetet, majd mindenki elmondhatta a véleményét, egyeztettük abban a kérdésben is, hogy ahhoz, hogy a jövőben mindenki pályához juthasson, mind a gyerekek, a babák, mind azok, akik akár egészségügyi célból szeretnének úszni, hogyan tudnának szervezetten, aktív kapcsolatban állva, megfelelő uszodabeosztást kialakítani – mondta a polgármester, kiemelve, hogy a szerdai találkozó alkalmával számára is érdekes dolgok derültek ki. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy az uszodák esetében új üzemeltetési vezetőt neveztek ki, aki vélhetően jól, szervezetten fogja kezelni a helyzetet, s mellette elindul egy felület, ahol be lehet jelentkezni majd a működő létesítményekbe. “Bár az energiaárak nagyon magasak, de a tanuszodát megpróbálják újranyitni” – árulta el dr. Dézsi, aki ezt követően a személyes kommunikációs erejét is hangsúlyozta a reggeli műsorban.

“Drámai lett a helyzet, ez persze több tényezőből tevődik össze. Azt mondtam, hogy beszéljük meg a közös dolgainkat és ha közvetlenül kommunikálunk, akkor megoldást találhatunk a problémákra” – mutatott rá a városvezető, hozzátéve, hogy a későbbiekben szeretné bevezetni az ilyen jellegű találkozókat.

Számos más győri intézmény vezetőjével is tárgyalt az elmúlt időszakban a polgármester. “A kulturális intézmények is próbálnak túlélni úgy, hogy a nehézségek ellenére megfelelő minőségű és mennyiségű élményt tudjanak biztosítani a közönségnek” – ismerte el a győri kulturális élet területén dolgozók munkáját a városvezető, majd rátért a Pannon-Víz helyzetére.

“Az a kérdés, hogy hogyan tovább Pannon-Víz? A minisztériumban, de a nemzeti víziközművek vezérigazgatójával is tárgyaltunk többször, Rácz Attilával, a Pannon-Víz vezetőjével közösen. A vízellátás ugyanis alapfunkció, ez egy óriási felelősség, de azt gondolom a megoldás felé haladunk, nem kapkodunk el semmit, arra koncentrálunk, hogy Győr városa és az itt élők ne szenvedjenek kárt semmiben! De látni kell, hogy az energiaárak emelkedése miatt csak ennél a szolgáltatónál 6-7 milliárd forintos áremelkedéssel számolunk a korábbi 2 milliárddal szemben” – ismertette dr. Dézsi. “Rengeteg a tennivaló, de jogos a lakosság igénye, így olyan megoldást kell találni, ami mindenki számára megfelelő.”

A Városrendészettel kapcsolatos teendők is szóba kerültek. “Győrben a közbiztonság jó, nyilván vannak egyedi esetek, de a rendőrség, a polgárőrség és a városrendészet együttműködése kiváló. Már látjuk, hogy a Városrendészet létrehozása közel 3 évvel ezelőtt jó döntésnek bizonyult!”

Győr városa is segíti a rászorulókat ott ahol csak tudja. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata így tűzifát biztosít azoknak a – Győr közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező – szociálisan rászorult személyeknek, akik életvitelszerű lakhatásukra szolgáló ingatlanukat szilárd tüzelővel tudják fűteni és önhibájukon kívül nem tudnak gondoskodni a téli tüzelő biztosításáról.

2023-ban is folytatódik a LED-osztás, erről esett szó elsőként a műsor folytatásában. “Jó bornak is kell a cégér, ezért is reklámozzuk az akcióinkat. Megismerte az ország ezt a programot, most már sorban állnak a települések, hogy ők is csatlakozhassanak. Regisztrálni kell a www.gyoriled.hu felületen, de természetesen akinek szüksége van segítségre, annak rendelkezésére állunk, a győri lakossági információs irodában a Szent István út 27-ben! Mindenkit biztatok arra, hogy használja ki ezt a lehetőséget, energiaválság idején különösen fontos ez a fejlesztés” – hangsúlyozta a polgármester.

A kommunikáció fontosságára visszatérve dr. Dézsi Csaba András elmondta, nagyon fontos a nyitott Városháza program, hogy a győriek elmondhassák minden témában a véleményüket, mint például az úthálózat fejlesztése. “500 kilométer úthálózat van Győrben, de ha ide vesszük a Győrhöz tartozó külterületi úthálózatot is, akkor ez a szám eléri a 800 kilométert. Van további 500 kilométernyi járda, és 400 kilométernyi kerékpárút. Borzasztó állapotokat örököltünk, igyekszünk mindenre megoldást találni. Lépésről-lépésre haladunk, itt van jelentősége a képviselőknek is, hogy jelezzék a felmerülő problémákat, illetve azt, ha egy beruházás nem történik meg, vagy nem a megfelelően történt meg a kivitelezés. Végig kell menedzselni, és ha ezt egy képviselő nem teszi meg, akkor jön a polgármester” – emelte ki a város első embere. “Soha nem szeretem ha valaki azt magyarázza, hogy mit miért nem csinált meg, arra kell törekedni, hogy mit, hogyan oldjunk meg. Csinálni, csinálni, csinálni kell!” – tette hozzá.

Rengeteg teendője van a város első emberének, csütörtökön a költségvetéssel kapcsolatban tárgyalnak a Városházán Szeles Szabolcs alpolgármesterrel. “A programomat a titkárságom állítja össze, sokszor az autóban is dolgozom, folyamatosan tesszük a dolgunkat, de ezt így kell csinálni!” – zárta a beszélgetést dr. Dézsi Csaba András.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka