Dr. Dézsi: Fókuszban a fejlesztések!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Vig Norbert
2023.07.20. 09:08

A várost érintő, már megvalósult, éppen zajló, vagy közelgő fejlesztések adták a júliusi vizit alapját csütörtökön a Győr+ Reggeliben. Dr. Dézsi Csaba András büszke a beruházásokra, mint mondta lépésről-lépésre haladnak, hiszen nagyon sok projektnek már évekkel korábban el kellett volna készülnie, azelőtt, mielőtt polgármester lett.

Augusztusban érkezik a bölcsődei és óvodai dolgozók béremelése – ennek kapcsán kérdezték először a műsorvezetők vendégüket.

„Az energiaválság idején különösen figyelnünk kell a dolgozóinkra, mindenkinek igyekszünk olyan béremelést biztosítani, ami halad az inflációval. Így tettük ezt korábban a Győr-Szolnál is. Ez a kötelességünk, tudtunk annyit spórolni a különböző kiadásoknál, hogy tudjunk erre fordítani, hiszen több szár millió forintról van szó – ismertette dr. Dézsi.

Fejlesztésekről szólva elsőként az új mentőállomásról beszélt a városvezető. „Nagyon jó helyre került végre a létesítmény. XXI. századi, modern komplexum jön létre, 90-en dolgoznak majd az állomáson. Nagyon fontos, hogy megbecsüljük ezeket a szakembereket, a mentősök az életüket teszik azért, hogy életet mentsenek. Az energetikai fejlesztések miatt kicsit csúszik ugyan az átadás, hiszen például napelemmel is felszerelik a tetőt” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András.

Beruházásoknál maradva a Kodály parkolóházra tért át a polgármester. „Ez már a harmadik parkolóház amit átadtunk, amióta polgármester vagyok. Sok szempontot figyelembe kellett venni a tervezésekor, a környéken is sok parkolót alakítottunk ki, sőt, a Kuopio parkot is felújítottuk. Radnóti Ákos és dr. Szálasy László, valamint Kara Ákos munkáját mindenképpen fontos kiemelnünk” – hívta fel a figyelmet a Győr+ Reggeliben vizitelő városvezető.

Hozzátette, úgy véli korábban rengeteg fejlesztés elmaradt, amit meg kellett volna valósítani, most a lehetőségekhez mérten igyekeznek ”rendet rakni”.

A II. János Pál tér fejlesztése is évek óta aktuális, az ezzel kapcsolatos híreket is ismertette a polgármester. „Az a legfontosabb változás Győrben, hogy vitassuk meg a változásokat, beszéljünk egymással, mindenki mondja el a véleményét. De az tény, hogy ez a terület borzasztó állapotban van, a lépcsők lassan életveszélyesek. A legtisztább az, ha kérünk egy ötletpályázatot, hogy hogyan nézzen ki a tér. Szeretnénk egy méltó szobrot is a pápának, ehhez is pályázatot írunk majd ki a művészek részére.”

A műsor második felében is folytatódott a fejlesztések sora, hiszen nemrégiben adták át a megújult gyermekkönyvtárat.

A könyvtár összességében egy fantasztikus fejlesztésen esett át. Az energetikai korszerűsítés is megtörtént, ami úgy gondolom létszükség. Dr. Horváth Sándor Domonkos felhasználóbarátabbá teszi az intézményt, pezsgő kulturális élet alakul ki a térben, rengeteg program van már most is, és rengeteg programmal készülnek!”

Művészetnél és gyerekeknél maradva a Generációk Háza által szervezett építő táborról is elismerően beszélt dr. Dézsi, ahogy a megújult szervező intézményről is.

A viziten a közlekedés sem maradhatott el, ezúttal a rollerekről szólt a polgármester. „Írtam egy levelet a tulajdonosnak, lejjebb vitték az árakat, de ez még nem a vége, hiszen a pesti árak még mindig olcsóbbak. Viszont örvendetes, hogy kiterjesztik a hálózatot. Azok az aggályok amik megfogalmazódtak, például, hogy balesetveszélyesek lesznek, ezek pedig szerencsére nem igazolódtak be.”

További 60 millió forint létesítményi támogatást kapott a GYAC és ezáltal annak 900 ifjú tehetsége. A tettek beszélnek, a város ahogy eddig is, ezentúl is támogatni fogja a sportoló gyerekeket” – emelte ki a polgármester.

A kultúra is kiemelt szerepet kap a városban, pezseg az élet, egymást érik a jobbnál jobb események, az előttünk álló hétvégén például érkezik a Győri Fröccsnapok és vele a Színpadra fel! „Mindenkit arra bíztatok, hogy látogasson ki mindenki, izguljon a döntősökért, nagyon tehetséges művészeket hallhatunk majd a belvárosban” – invitálta az érdeklődőket a Dunakapu térre a városvezető.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos