Hódolunk az olvasásnak

Újra vár a gyermekkönyvtár!

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor
2023.07.06. 11:35

Kívül-belül megújult a győri Gyermekkönyvtár (Győr, Herman O. u. 22.), amely július 6-tól újra megnyitotta kapuit és várja az olvasni vágyó lurkókat!

A Herman Ottó utca 22. száma alatti könyvtár épülete energetikai felújításon esett át, amely érintette a Gyermekkönyvtárat is. Pályázati pénzből és a város támogatásának, dr. Dézsi Csaba András polgármesternek köszönhetően jutott forrás a gyermekrészleg felújítására, megnagyobbítására is – erről dr. Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató tájékoztatott.

A korábbi 100 négyzetméteres helyiséget 250-re bővítették, ezzel együtt megújultak a közművek, az energetika, valamint a teljes belső berendezés. Szükség is volt rá, hiszen a felújítás miatt bezárás előtt mintegy két és fél ezer volt a beiratkozott gyermekek száma.

A csütörtöki ünnepélyes megnyitón dr. Dézsi Csaba András polgármester arról beszélt, hogy a könyvtár megújulása egy teammunka eredménye, több embernek kellett ahhoz a munkája, a befolyása, hogy meglegyen rá a fedezet és hogy a megfelelő szakemberek végezzék el az intézmény felújítását.

Simon Róbert Balázs (Fidesz) országgyűlési képviselő a komplex energetikai megújulás fontosságát emelte ki köszöntőjében, beszélt a gyermekkönyvtár belső dizájnjáról, amely a Szigetközt idézi, a hódokkal. „Így néz ki a 21. században egy gyermekkönyvtár” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

A könyvtár létrehozott egy gyermek közösségi teret, amely más nyelven kommunikál, mint ami a felnőtteknek szól, ezzel megpróbálják a könyvek világába becsalogatni a gyerekeket. A belső tér is megszólítja a kicsiket, a trendeket követi, megjelenik benne a környezettudatosság, az innováció, a letisztult irányvonal, amely a gyermekek ízlésvilágára is hat – erről Borsi Róbert, a terület önkormányzati képviselője beszélt.  

A Gyermekkönyvtár Varga Katalin belsőépítész tervei alapján kelt új életre, ahol nagy, világos, nyitott teret hozott létre játékos elemekkel. Natúr fából készült hódszigetek és hódvárak várják az olvasókat. Három hódocska lett a kabalaállata a Gyermekkönyvtárnak, így az új szlogenük ez lett: „Hódolunk az olvasásnak”.

A polcokra – amelyek a gyermekek számára elérhető magasságban vannak – új könyvek kerültek, és a tér alkalmas lett csoportos foglalkozások megtartására is. Az olvasnivalókon kívül tematikus, játszóházi és kézműves foglalkozásokkal, rejtvényfüzetekkel, vetélkedőkkel, internet-szolgáltatással és szünidei programokkal is várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #felújítás | #gyermekkönyvtár |