Tündérország tábora

Szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2023.07.06. 07:13

A Petőfi 200 emlékévhez igazodva hirdette meg idei, nagy sikerű nyári programját a Generációk Háza. A három hetes építő játszótér ezermesterei különleges feladatokon keresztül ismerhetik meg János Vitéz történetét, vagyis azt, hogyan is jutott el Kukorica Jancsi szerelméhez, Iluskához. Idén 360 gyermek, mintegy 700 raklapból varázsol meseerdőt Győrbe.

Hétfő óta „kopácsolástól” hangos a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont melletti kiserdő. A Generációk Háza 2023-ban is ebbe a csodálatos környezetbe várja azt a több száz gyermeket, akik izgalmas, élménypedagógiai elemekkel tűzdelt feladatok által szeretnék hasznosan tölteni a szünidőt. A fiatalok három turnusban váltják egymást, egy héten, öt napon keresztül építik, szépítik a tábort. Egyszerre 120 gyermek vesz részt a heti foglalkozásokon, a 12 házra felosztott csapatokat 12 vezető irányítja.

Az ötletet közel 10 évvel ezelőtt indította el az intézmény, Kokas Éva, a Generációk Háza igazgatója Németországból hozta el városunkban a népszerű, kreatív eseményt.

Minden alkalommal egy-egy tematikát ölel fel a tábor, ezúttal a nagy költő műve, János Vitéz kalandjai inspirálják a gyerekeket. „Hónapok óta készülünk erre a három hétre, mindig komoly felkészülés, és kutatómunka előzi meg a fizikai építkezést. A tematika törzsvonala a három hét során megmarad, vagyis egymásra épülnek a táborok, csak a feladatokban van eltérés. Idén Kukorica Jancsitól indulunk és a tündérvilágba érünk át. Felnőtt szerszámokkal dolgoznak a gyerekek, de nagyon figyelünk rájuk, élvezik a munkafolyamatokat. Mindenki benne van a játékban, és gyorsan szövődnek barátságok, így nagyon fesztelen a hangulat” – árulta el Fazekas Antónia, táborvezető.

A Generációk Házának igazgató-helyettese portálunknak elmondta, hogy a táborban az élménypedagógia segítségével mutatják meg, hogy a kötelező költemények, regények is lehetnek ma is érvényes mondanivalót tartalmazó történetek. „Szeretnénk a művet könnyedén élvezhetővé, maivá tenni, ugyanakkor megmutatni annak irodalmi szépségét, ebben persze segítőink is akadnak” – hangsúlyozta Antónia, majd bemutatta az építők ceremóniamesterét Szántó Dánielt és mesélőjét, Kiss Lórántot is.

„A tábor tematikája varázsol el bennünket is, vagyis az, hogy a kreatív építkezés mellett egy mesés világot teremtünk a történet által. A gyerekek egy pillanat alatt beleképzelik magukat egy-egy szereplő bőrébe, ás átélik a szituációkat amiket kitaláltunk nekik. Kihívás ez nekünk is, de számunkra is nagy élmény” – mesélték egyöntetűen a srácok.

A résztvevők az önkormányzat támogatásával, valamint az Audi Hungaria jóvoltából felajánlott 700 raklap segítségével építik a tábort, melyeket a Büchl Hungaria szállított a helyszínre. A rendező Generációk Háza számára fontos a környezettudatosság, így sok kelléket, dekorációt, felhasznált anyagot újrahasznosítanak.

Tv-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos