Polgármesteri vizit

Dr. Dézsi: boldog, sikeres és különösen egészséges új esztendőt kívánok!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Vig Norbert
2023.01.05. 07:37

A 2023-as esztendő első polgármesteri vizitjét tartotta rádiónk stúdiójában csütörtökön dr. Dézsi Csaba András. A városvezető az évindító beszélgetésen szólt a felmerülő nehézségekről, a költségvetésről, de a különböző ikonikus, győri épületek jövőbeli sorsáról is kérdezték a műsorvezetők.

Hirdetés

“Boldog, sikeres és különösen egészséges új esztendőt kívánok” – kezdte a beszélgetést a polgármester, aki elmondta, hogy sikerült pihennie az elmúlt napokban, négy életrajzi könyvet is kiolvasott, ám most újraindult a munka, így már a kórházi teendőit és a városi ügyeket is intézi.

“Most a költségvetés keretszámait alakítjuk ki, először azt nézzük meg milyen kötelező feladataink vannak, és mik azok, amelyekre ezek mellett még tudunk forrást biztosítani. Kalkulálunk, hogy mennyi lesz a befolyt adó- és támogatási összeg. Szerdán az útkezelő szervezet vezetőjével tárgyaltam már, de elindult a győriek részéről is a kommunikáció, ezeket az észrevételeket is intézzük” – mondta a polgármester. Hangsúlyozta, hogy fontos a tervezés, ám a covid, a háború és az energiaválság okozta nehézségek egy sokkal szigorúbb elszámolást feltételeznek.

“250 millió forintos támogatást kapott a város a megemelkedett energiaköltségek finanszírozásához. Amit kapunk, azt meg kell köszönni. Van azonban a szolidaritási hozzájárulás, amely komoly tehertételt jelent a nagyvárosoknak, sajnálatos, hogy ebben nincs engedmény. Azt kértem Gulyás miniszter úrtól, hogy függesszék fel ennek a hozzájárulásnak a befizetését, legalább addig, amíg a háborús helyzet fennáll” – ismertette álláspontját a városvezető.

A polgármester úgy véli, hogy időnként át kell gondolni a nagy rendszerek üzemeltetését. Jelen pillanatban folyik egy háttérmunka, ami a gazdasági üzemeltetés optimalizálását jelenti minden területen. Foglalkoznunk kell ezzel a témával, az energetikai szisztémát kell átgondolni, hogy az ilyen jellegű fejlesztések milyen befektetéseket igényelnek. Sokkal több munka van a háttérben, mint ami látszik” – ismertette dr. Dézsi.

A polgármester a reggeli műsorban a létesítmények üzemeltetése kapcsán kifejtette, hogy a Magyar Vilmos Uszoda nagyon rossz állapotban van, így szükség van a felújításra. “Azt tanultam meg, hogy semmit nem szabad elhallgatni, ki kell teregetni a lapokat, a nyitott város kommunikáció sikeresen működik” – tette hozzá.

A műsor második felében a győri vízi élménypark került elsőként terítékre. “Felmerült többször is, hogy ki lesz a fürdő üzemeltetője, ez jogi kérdés, ez alapján a szerződés továbbra is a Rába Quellét illeti. A győriek kedvezményt fognak kapni a belépőjegyek árából, hogy pontosan mennyit azt még nem tudjuk, de jelentős lesz az már biztos. Bízom benne, hogy a vállalattal való együttműködés sikeres lesz, a győriek legnagyobb megelégedésére” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, a turizmus nagyon fontos, ám a komplexum kiépítésével nem elsősorban a turisták városba csalogatása a cél, dr. Dézsi saját bevallása szerint számára az-az elsődleges, hogy a győriek, a városban élők jól érezzék magukat, szeressék és élvezzék a városban elérhető szolgáltatásokat.

A vizit végén még egy fontos téma is szóba került, a különböző jellegzetes győri, történelmi létesítmények jövőbeli sorsa. “Mikor polgármester lettem, akkor szembesültem vele, hogy sok ikonikus városi épület magánkézben van. Ilyen volt például a Spartacus Csónakház is.

A felújításhoz szükséges új engedélyek most készültek el, a projektet a kormány is jelentős forrással 2 milliárd forinttal támogatja, jelenleg ott tartunk, hogy bár késik a beruházás, de startra készek vagyunk, zajlanak a tervezési munkálatok. A másik ilyen létesítmény ami ugyancsak magánkézben volt, az a Vaskakas Taverna, a győri vár egyik bástyája. A győri vár a szívem csücske, hiszen a város történelmének fennmaradását, a létünket biztosította. Fontos lépés volt, hogy visszaszerezzük, még nincs a tulajdonunkban ugyan, de egészen biztos, hogy a közeljövőben abban lesz, a Győr-Szol vásárolja majd vissza” – árulta el a város első embere.

Már az új év kezdetén sűrű a beosztása a polgármesternek, csütörtökön a kórházigazgatóval, majd a jegyzővel tárgyal dr. Dézsi Csaba András. “Munkával telik a hét további része is. Köszönöm Nektek is az egész éves munkátokat, hogy hiteles hírforrásként tájékoztatjátok a lakosságot, szükség van erre, hiszen nagyon sok álhír lát napvilágot, amiket meg kell cáfolni. Mi őszintén beszélünk!”

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Hirdetés